Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Contents:

 

CONTEXT / INTRODUCTION

 1. Instrumentele care ne asigură dreptul de a ne trata în afara țării

II.1.Formularul S2 (fost E 112)

II.2. Cum obținem tratamentul afară și cum întocmim Dosarul

II.3. SURSE de informații

 

CONTEXT / INTRODUCTION

Last year, we partially addressed the issue of patients' rights in relation to state institutions and health care providers, through a material published on the FACIAS Project website "Be informed, not abused!", which you can see here: https://facias.ro/ghid-practic-pacienti-centrele-de-permanenta-arondate-fiecarui-judet/ , but also through several posts such as "Did you know...".

You can identify them quite easily by searching, on our facebook page  #Pacient  and  #stiaica.

Deoarece drepturile noastre privind problemele de sănătate și accesul la serviciile medicale au devenit o preocupare constantă, echipa proiectului va dedica 4-5 episoade acestor subiecte ce vor fi publicate în fiecare miercuri, aici.

It is necessary to know our rights in relation to the state and its institutions and when it comes to our health for which we contribute, monthly, 25% of our salary.

In previous episodes, we have dealt with more general issues:

 • The most useful information needed: Insured's Guide;
 • The legislation that secures our rights;
 • Other sources of information.
 • Ghid Practic: Drepturile pacienților în raport cu instituțiile statului
 • What do we do when we struggle with serious, rare diseases? Where do we find out about our rights?
 • How do these programmes help us and where does the money for our treatments come from?
 • How can we benefit from support through these programs?

În acest episod vom vorbi tot despre drepturile noastre în domeniul sănătății, când  nu ne găsim salvarea în sistemul nostru medical, anume dreptul de a ne trata în afara țării (UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord), atunci când ce avem noi nu se poate trata în România, cu costuri  suportate, prin decont, de Casa Națională de Sănătate. Însă, este necesar să știți că, pe lângă acest aspect, mai avem situații în care ne putem trata afară (când suntem în tranzit sau o perioadă într-o țară, sau când lucrăm în afara granițelor, detașați), însă aceste aspecte le vom aborda doar tangențial.

Dacă vrem ca asiguratorul nostrum (Casa de Sănătate) să ne achite  costurile spitalizării, trebuie sa obținem o autorizație prealabilă care ne oferă dreptul să fim tratatț în aceleași condiții și la același preț ca și cetățenii statului în care ne deplasezi în scopuri medicale. În caz contrar, Casa de Sănătate poate refuza cererea de rambursare.

În situația în care căutăm un spital din UE care să ne asigure îngrijirile medicale de care avem nevoie, este indicat să apelăm, inițial, la casa de asigurări de sănătate la care suntem asigurați. Casa de Sănătate are cele mai multe informații și poate recomanda un spital, având în vedere că organismele de asigurări de sănătate au acorduri speciale cu anumite spitale din străinătate.

I. THE INSTRUMENTS THAT ENSURE OUR RIGHT TO TREAT OURSELVES ABROAD

Pentru a ne trata în străinătate, prin Casele de Sănătate, avem trei posibile variante:

 • Form S2 (formerly E 112)
 • Through the Ministry of Health
 • Through European Directive 24

Le vom lua pe rând, însă, nu uitați că aveți sursele de informații, din acest text, puse la dispoziție, tocmai pentru că acest Ghid Practic dorește să ofere suport de calitate, însă nu poate acoperi absolut tot, ci doar acele informații esențiale. În cazul în care vă aflați în asemenea situații, este bine să știți ce drepturi aveți, cum le obțineți, ce aveți de făcut și de unde vă luați informațiile. Acest Ghid Practic este și un suport care ajută să știm de unde ne informăm, mai amănunțit.

 

II.1.Formularul S2 (fost E 112)

Formularul S2 (fost E 112), în cazul în care tratamentul respectiv:

 • face parte serviciile din pachetul de servicii de bază asigurate (îl găsiți aici: https://cnas.ro/pachete-servicii-medicale/)
 • nu se poate acorda în România în intervalul de timp necesar (obligatoriu, asumat de un medic)

Dacă cele două condiții sunt îndeplinite, Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza eliberarea acestui formular!

S2 nu se eliberează, dacă deplasarea îi prejudiciază starea de sănătate.

Decontarea se face ulterior, în baza facturii.

Nu acoperă cheltuieli de transport, cazare și coplăți (existente în statul respectiv).

S2 poate fi acceptat doar de către unităţile sanitare din sistemele de securitate socială ale statelor membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord (documentele necesare sunt la Punctul Unic, Casa de Sănătate, Rubrica ”DOCUMENTE”, aici http://www.cnas-pnc.ro/ ).

Informații detaliate privind modalitatea de obținere a DP S2 pot fi solicitate direct Casei de Asigurări de Sănătate în evidența căreia se află asiguratul.

II.2. Cum obținem tratamentul afară și cum întocmim Dosarul

Etapele de întocmire  corectă a Dosarului le găsiți  aici: https://www.drepturilepacientilor.info/ro/utile/tratamente-in-strainatate-formularul-e112

Pașii practici, simplificati, sunt mai jos:

Suntem noi sau cineva pe care îl reprezentăm, bolnavi și medicii ne spun că  boala avansează rapid și nu au cum să ne ajute aicisau că, pur și simplu, ce nevoi avem noi, nu pot fi satisfăcute aici.

 1. Înainte de a face dosarul pentru a ne trata afară, ne informăm de la medic, Casa de Sănătate și din multe alte locuri (la Surse de Informare, în acest text, găsiți detalii). Identificăm un spital, sunăm și avem un acord de principiu (este necesar pentru a ști și în ce limbă traducem dosarul medical).
 2. Împreună cu medicul, întocmim Dosarul medical complet (medicul va ști ce are de făcut) și traducem tot conținutul lui (la traducător autorizat). Documentele poartă semnătura și ștampila medicului (ca măsură de precauție, este bine să avem și ștampila unității medicale), pentru a evita eventuale viitoare piedici).

În realitate, nu așteptăm să lucreze doar medical și facem următoarele:

 • Adunăm toate rapoartele medicale și le traducem în limba țării în care este spitalul la care am stabilit că vrem să ne tratăm.
 • Le trimitem medicului care și-a dat acordul informal (la pct 1), traduse.
 • Medicul din străinătate va face o Scrisoare medicală care va fi semnată de managementul spitalului în care ne vom trata, în străinătate (când primim această scrisoare, o traducem în română, tot autorizat)
 • Cu acestea, mergem la medicul nostru, de aici, din țară (nu îi lăsăm documentul original) și îi cerem să completeze Raportul medical.

Abia acum avem Acordul medicului curant, finalizat cu un raport medical, emis de un Spital Clinic Universitar din România pentru efectuarea tratamentului în străinătate.

Nota medicului curant (plus șef de secție) va preciza locul exact în care am stabilit că ne vom trata și va evidenția necesitatea și motivele pentru care pacientul nu poate continua tratamentul în România.

 1. Apoi, cu acel dosar, noi (dacă ne putem deplasa) sau un aparținător până la rude de gradul IV, depunem cerere scrisă la Casa de Sănătate, împreună cu o copie a actului de identitate, confirmarea primită de la spitalul din străinătate, costul tratamentului, și dosarul medical.
 2. Așteptăm răspunsul Casei de Sănătate. În realitate, ne interesăm când se întrunește Comisia care analizează dosarele, cerem informații, întrebăm unde sunăm și dacă vedem că durează, sunăm, punem presiune, pentru că avem dreptul (toate documentele anterioare atestă acest lucru), iar pe noi ne interesează nu să așteptăm oricât, ci să rezolvăm în cel mai scurt timp.

Dacă și așa, trenează, suntem amânați, primim răspunsuri care nu ne ajută, contactăm superiorii, facem sesizare etc….

Mai multe despre întocmirea acestui Dosar medical, puteți găsi și aici: https://www.drepturilepacientilor.info/ro/utile/tratamente-in-strainatate-formularul-e112

 

II.3. SURSE de informații

Așa cum am spus, mai multe informații puteți obține și din următoarele SURSE de informații de încredere:

 

Pentru că este deja multă informație de procesat, ne oprim aici și, săptămâna viitoare, vom continua cu celelalte două modalități de a ne trata afară, când situația o impune:

 • Prin Ministerul Sănătății
 • Through European Directive 24

© 2022 — FACIAS All rights reserved.