Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stimată Doamnă Ministru,

FUNDAȚIA PENTRU APĂRAREA CETĂȚENILOR ÎMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI (FACIAS) vă readuce în atenție cazul deosebit de grav al unui copil de 12 ani, care la data de 8 aprilie 2022, a fost bătut și umilit de colegii săi de la Liceul Tehnologic ”G.J.Canciov” din localitatea Parincea. De-a dreptul șocant este faptul că agresiunea s-a întâmplat în curtea Liceului în timpul orelor de curs și a costat în bătăi de la alți 4 elevi, aceștia l-au închis într-o cușcă de metal și l-au lovit cu picioarele, fapt care i-a cauzat minorului echimoze, tumefacție, provenite de la corpuri dure, lucru care apare și pe certificatul medico-legal obținut de acesta.

Deși a trecut aproape un an de zile de la momentul agresiunii față de elevul Ionuț Malinescu, nu au fost dispuse măsuri față de persoanele care aveau responsabilitatea de a supraveghea și a preveni astfel de incidente. Inclusiv Inspectoratul Școlar Județean Bacău a rămas pasiv față de cele întâmplate, cu toate că acest lucru fusese adus la cunoștința dnei. Anca Egarmin – Inspector Școlar General din Bacău.

Mai mult, la data de 17 februarie 2023 a avut loc o nouă agresiune față de același elev, atunci când minorul aștepta microbuzul, când doi elevi (unul dintre ei fiind agresor și în primul caz) l-ar fi lovit în zona feței, agresiune care s-a soldat cu 2/3 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal. Potrivit tatălui, ceilalți copii au venit din spate și l-au lovit în față cu o bucată de zăpadă cu gheață, care i-a spart obrazul în zona pometelui. Nici de această dată nu au fost dispuse măsuri.

Doamnă ministru, știm că acest caz a ajuns și în atenția domniei voastre și ați dispus efectuarea unei anchete. În acest context, vă solicităm, pentru o informare corectă și transparentă a opiniei publice, să ne comunicați:

1. Obiectivele și concluziile anchetei efectuate în cazul prezentat mai sus.

2. Măsurile care au fost dispuse față de persoanele responsabile.

3. Data la anchetă a vizat și activitatea Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

Vă rugăm să ne comunicați relațiile solicitate la adresa de  e-mail: [email protected], în termenul legal.

Menționăm că FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), înființată în anul 2008 este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion), al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și al rețelei internaționale Friends of Europe.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.