Skip to content Skip to footer
Despre fundatie

Cine suntem

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) prin activitatea sa, urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor români.

Încă de la înființare, din 2008 si până în prezent, facem demersuri pentru a preveni şi combate abuzul de putere şi ne implicăm în numele colectivităţilor de cetăţeni care sunt lezaţi în drepturile lor, de către autorităţile statului. Monitorizăm activitatea instituţiilor statului şi informăm opinia publică cu privire la aceasta, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor privitor la drepturile pe care le au şi la posibilitatea pe care aceştia o au, de a lua parte la activităţile instituţiilor publice, direct sau prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale. Dorim să remediem abuzurile din sistemul de sănătate, din sistemul penitenciar şi din orice alt domeniu privitor la drepturile omului.

 

facias, FACIAS

Istoric

Ne-am gândit că ar fi bine să vă prezentăm baza ideologică a activității noastre:

“Declarația americană de independență (1776” și ”Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului (Franța, 1789)”.

Cu toate amplificările și dezvoltările sale, ideea drepturilor inalienabile ale omului a schimbat sensul raporturilor om-societate și om-stat. Dacă în epoca premodernă, omul era văzut ca un ingredient al comunității și ca un supus al statului, ca un subordonat, răspândirea ideii drepturilor universale ale individului inversează acest raport: omul nu există pentru a sluji societatea și a se supune statului, ci societatea există și funcționează pentru a permite oamenilor să își apere drepturile și libertatea de orice agresiune sau abuz; cetățeanul nu există pentru a se subordona statului și a-l servi, ci statul este chemat să slujească individul, să-i apere drepturile și să îi creeze condiții optime de dezvoltare, afirmare personală și realizare. Primordial este deci omul cu aspirațiile sale de a se realiza, de a-și manifesta capacitățile și creativitatea, nu societatea sau statul. Ideea, așa cum cred că am mai amintit, este comună liberalismului politic și umanismului clasic european, și ea se află în centrul doctrinei umaniste. Credem că ea rămâne de maximă actualitate și importanță, deoarece o parte a tendinței permanente a puterii de a abuza este și tendința ei de a folosi cetățeanul ca pe un pion, ca pe un simplu instrument al grupurilor influente, și nu drept scopul politicii: puterea este mereu înclinată să se folosească de oameni în scopuri proprii, de dominație și control, în loc de a își îndeplini datoria fundamentală: aceea de a servi afirmării potențelor creatoare ale individului. Lupta împotriva acestei tendințe este deci permanent necesară, și mișcarea umanistă face din ea prioritatea sa centrală.

Misiunea/activitatea FACIAS asigură garantarea apărării drepturilor și libertăților fundamentale în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului (Universal Declaration of Human Rights – ONU)

https://www.ohchr.org/en/universal-declaration-of-human-rights

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.