Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stimate Domnule Ministru,

FUNDAȚIA PENTRU APĂRAREA CETĂȚENILOR ÎMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI (FACIAS) vrea să aducă în lumină un caz de-a dreptul halucinant, cel al unui copil de 12 ani, care la data de 8 aprilie 2022, a fost bătut și umilit de colegii săi de la Liceul Tehnologic ”G.J.Canciov” din localitatea Parincea. Șocant este faptul că agresiunea s-a întâmplat în curtea Liceului în timpul orelor de curs și a costat în bătăi de la alți 4 elevi, aceștia l-au închis într-o cușcă de metal și l-au lovit cu picioarele, fapt care i-a cauzat minorului echimoze, tumefacție, provenite de la corpuri dure, lucru care apare și pe certificatul medico-legal obținut de acesta.

În urma acestor incidente, părinții copilului au sesizat organele de urmărire penală la data de 13.04.2022, deși a trecut aproape un an de zile de la momentul formulării sesizării, nu s-a dispus nicio măsură față de agresori sau față de persoanele care aveau în responsabilitate supravegherea elevilor de la Liceul Tehnologic ”G.J.Canciov”.

Mai mult, la data de 17 februarie 2023 a avut loc o nouă agresiune față de același elev, atunci când minorul aștepta microbuzul, când doi elevi (unul dintre ei fiind agresor și în primul caz) l-ar fi lovit în zona feței, agresiune care s-a soldat cu 2/3 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal. Potrivit tatălui, ceilalți copii au venit din spate și l-au lovit în față cu o bucată de zăpadă cu gheață, care i-a spart obrazul în zona pometelui. Nici de această dată nu au fost dispuse măsuri de către autorități față de agresori.

Domnule ministru, cum este posibil ca dosarul privind efectuarea urmăririi penale în această cauză, care este de o complexitate redusă,  în care există un certificat medico-legal care atestă traumele suferite de victimă și în care s-au administrat mijloace de probă indubitabile privind săvârșirea unor fapte penale grave este ținut la sertar?

În acest context vă solicităm să dispuneți urgent efectuarea unei anchete de către corpul de control al ministerului care să verifice modul în care a fost instrumentată cauza de către organele de urmărire penală, motivele care au stat la baza trenării unei anchete relativ simple în care s-a obținut certificatul medico-legal și au fost administrate mijloace de probă indubitabile privind săvârșirea unor fapte penale.

Realizarea unei anchete în această situație este obligatorie pentru a se stabili dacă organele de urmărire penală și-au îndeplinit în totalitate atribuțiile de serviciu, dar și pentru a garanta cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne supraveghează, intervine și ia măsuri atunci când autoritățile din subordine nu își fac treaba pentru a sancționa și preveni astfel de cazuri.

Vă solicităm să ne comunicați concluziile anchetei efectuate de către corpul de control, precum și măsurile pe care le veți dispune în această cauză, la adresa de e-mail: [email protected].

Menționăm că FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), înființată în anul 2008 este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion), al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și al rețelei internaționale Friends of Europe.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.