Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) semnalează un fenomen care s-a acutizat în ultimii ani, respectiv pasivitatea statului român în ceea ce privește recuperarea de la cei responsabili a sumelor de bani plătite cu titlul de despăgubiri și amenzi în urma deciziilor CEDO și CJUE.

În urma solicitărilor FACIAS, instituțiile statului român ne-au informat că din 2004 și până în prezent s-au plătit peste 99 de milioane de euro, cu titlu de despăgubiri în urma condamnărilor României la CEDO. În realitate, banii plătiți de către Ministerul Finanțelor, din bugetul de stat și, implicit, din banii românilor, sunt chiar mai mulți. Asta pentru că în suma oficială nu sunt incluse și despăgubirile plătite ca urmare a înțelegerilor amiabile dintre statul român și persoanele ale căror drepturi le-au fost încălcate.

FACIAS propune constituirea unui cadru legal pe modelul Legii răspunderii magistraților în cazul despăgubirilor plătite la CEDO pentru tragerea la răspundere a politicienilor care nu își exercită cu bună credință atribuțiile de serviciu și nu transpun directivele europene.

De la: Ministerul Finanțelor

Către: Inspecția financiară

Catre: Ministerul Finanțelor

Catre: Ministerul Justiției

Comunicate de presă:

https://facias.ro/statul-roman-simplu-spectator-in-cazul-despagubirilor-de-zeci-de-milioane-de-euro-dupa-condamnarile-la-cedo-autoritatile-zero-eforturi-pentru-a-recupera-prejudiciile/

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.