Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

România are în acest moment peste șapte milioane de doze de vaccinuri anti-Covid în depozite, care vor expira în următoarea perioadă. Ritmul de vaccinare a populației a scăzut la circa 11.000 de doze pe săptămână, ceea ce înseamnă că abia în 13 ani se vor epuiza stocurile, în condițiile în care termenul de valabilitate a vaccinurilor este de șase luni.

Potrivit raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 28 martie-3 aprilie 2022, s-au administrat, în total, doar 11.637 de doze. Dintre acestea, cele mai multe au fost doze de rapel, 7.079, doza a II-a, 3.026, și doar 1.532 de români s-au vaccinat cu prima doză. Și dacă s-ar păstra acest ritm de vaccinare, deși se prevede o scădere a acestuia, pentru a consuma cele șapte milioane de doze de vaccin din stocurile existente în acest moment, este nevoie de 13 ani, la un termen de valabilitate a acestora de șase luni. Ce se va întâmpla cu aceste doze, plătite cu bani grei de la bugetul de stat, nimeni din Guvern nu poate să spună.

Statul român risipește miliarde de euro, pentru că aceasta va fi soarta vaccinurilor anti-Covid, să fie distruse, așa cum au fost distruse peste un milion de doze de vaccin AstraZeneca, ieșit din termenul de valabilitate. Bătaie de vaccinuri nu există nici la nivel mondial, astfel că și încercările disperate ale Guvernului de a le dona, ca să lase impresia de ajutor umanitar, se lovesc de refuzul statelor din întreaga lume. Mai mult, în afara celor peste 7 milioane de doze înghesuite prin depozite, România s-a obligat, prin contractele încheiate, să mai cumpere încă 50 milioane de doze. Și acelea vor fi cumpărate cu sacrificiul românilor, iar vaccinurile vor ajunge tot la gunoi.

Obiective:

  • Tragerea la răspundere și recuperarea prejudiciului de la cei responsabili de
    încheierea contractelor.
  • Stoparea achiziționării a noi vaccinuri peste limita de necesar a populației

DEMERSURI FACIAS:

FACIAS dă în judecată Ministerul Sănătății...
Scrisoare deschisă către Ministrul Sănătății...
FACIAS a sesizat DNA în privința contractelor...

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.