Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Sănătății să trimită de urgență corpul de control pentru a investiga acuzațiile aduse de către Dr. Adrian Cătinean într-o postare pe Facebook. Conform celor afirmate, o persoană a murit în spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara din cauza tratamentului necorespunzător. FACIAS solicită ca persoanele responsabile pentru posibila nerespectare a procedurilor medicale să fie trase la răspundere, dacă acuzațiile se adeveresc.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Dr. Cătinean descrie experiența tragică a unei paciente care, în ciuda simptomelor severe și agravării rapide a stării de sănătate, a primit o îngrijire medicală inadecvată și a decedat în urma unui lanț de erori medicale, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara. Această tragedie subliniază problemele sistemice și incompetența în sistemul de sănătate românesc, pe care Dr. Cătinean le descrie ca fiind „demonice”.
În cazul tragic relatat de Dr. Adrian Cătinean, situația a fost agravată de o serie de neglijențe medicale. Pacienta a fost inițial transportată la unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara unde i-au făcut test rapid și au stabilit că are gripa A. De asemenea, pacientei i s-a făcut și un CT-toracic, fără a se utiliza substanță de contrast. Și-a petrecut apoi noaptea pe o tragă în UPU, nesondata urinar, fără ca cineva îi acorde un tratament antibiotic eficient pentru procesul pneumonic care era descris de CT-toracic nativ. „Sărmana și nevinovata doamnă Florica, este una dintre nenumăratele victime, care sunt condamnate pe nedrept de sistemul demonic medical din România, la o moarte prematură fără absolut nici o șansă la recurs”, spune, revoltat, doctorul Cătinean.
Semne de întrebare privind calitatea îngrijirilor medicale
FACIAS este profund îngrijorată de acest caz și de multe alte raportări similare care ajung la noi. Solicităm Ministerului Sănătății să investigheze aceste acest caz și să ia măsuri imediate pentru a asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta. Această situație ridică semne de întrebare serioase despre calitatea îngrijirilor medicale din România și despre modul în care sunt gestionate cazurile de urgență medicală. FACIAS consideră că acest caz nu este izolat, ci reflectă o problemă sistemică ce necesită o intervenție rapidă și eficientă din partea autorităților.
FACIAS își exprimă solidaritatea cu familia victimei și reafirmă angajamentul său de a proteja drepturile cetățenilor și de a promova un sistem medical care să acorde prioritate sănătății și siguranței pacienților.