Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

COMUNICAT DE PRESĂ

Data: 27.10.2023

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut în instanță anularea  Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 705/22.12.2022, privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București cu nr. 517/2019, privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din Capitală.

Această hotărâre este una discriminatorie și abuzivă prin prevederile sale, iar argumentele aduse de municipalitate nu justifică introducerea acestor prevederi.

Concret, hotărârea nu permite obținerea de către cetățenii cu domiciliul sau resedința în București, în apropierea locurilor de parcare riverane, a unui abonament preferențial de parcare, dacă nu au autoturismele înmatriculate în București. Acest tip de abonament are un tarif mult redus față de abonamentele generale de parcare.

FACIAS s-a adresat inițial companiei municipale care gestionează domeniul parcărilor, Parking București SA, însă răspunsul celor de acolo a fost unul fără echivoc: cei care nu au mașina înmatriculată în Capitală nu vor putea obține niciodată un abonament de riveran, chiar dacă au domiciliul sau reședința în București.

Această prevedere este una complet lipsită de sens și discriminatorie împotriva locuitorilor Bucureștiului, fiind suficient să citim cu atenție textul hotărârii și al anexelor sale, în care se prevede explicit faptul că abonamentele de riveran sunt destinate cetățenilor „persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului”.

Oficialii municipalității au susținut, ca alt argument în favoarea lor, faptul că un cetățean cu mașina înmatriculată în București ar trebui să beneficieze de tratament preferențial, pentru faptul că plătește taxe și impozite la bugetul local. Se uită astfel faptul că și cei care au domiciliul sau reședința în Capitală plătesc, la rândul lor, taxe și impozite la bugetul local și ar trebui să beneficieze de tratament preferențial, conform aceleiași logici folosite de oficialii bucureșteni.

BIROUL DE PRESĂ FACIAS

 

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.