Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat, anul acesta, pe 9 ianuarie, instanței de judecată constatarea existenței unui prejudiciu de milioane de euro, bani cheltuiți din bugetul de stat de către Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) pentru studii de prefezabilitate și fezabilitate ale unor lucrări de construcții care nu s-au mai realizat.

Potrvit acţiunii depuse de FACIAS, CNAIR este incapabilă să administreze şi să gestioneze eficient elaborarea şi aplicarea proiectelor, ceea ce aduce prejudicii enorme statului.

În cuprinsul acțiunii, FACIAS a invocat incapacitatea administrativă a CNAIR de a gestiona eficient elaborarea și aplicarea proiectelor de prefezabilitate și fezabilitate, fapt ce a determinat cheltuirea aiuristică unor sume uriașe din banii publici.

În loc să cheltuie banii pe şosele şi autostrăzi, CNAIR a cheltuit 25 de milioane de euro pe hârtii inutile!

FACIAS a demonstrat în intâmpinarea către instanța de judecată faptul că sintagma devenită populară “avem autostrăzi… pe hârtie” are în spate o realitate cruntă: zeci de proiecte au fost comandate și plătite de către compania de stat, însă o parte dintre acestea nu au fost niciodată puse în practică, iar altele s-au dovedit pur și simplu neutilizabile.

Acțiunea FACIAS vizează partea nevăzută de publicul larg a modului scandalos în care o autoritate finanţată din banii românilor se face că munceşte. Un calcul simplu, bazat pe răspunsul primit de FACIAS chiar de la CNAIR arată că această companie a plătit, în total, pe studii de fezabilitate, 25 de milioane de euro, iar lucrările aferente sunt, în prezent, neefectuate.

Avem speranța că acțiunea noastră în instanță să activeze instituții precum Curtea de Conturi care are în atribuții controlul gestionării și eficiența cheltuirii banilor publici, pentru că aceste sume trebuie recuperate de la cei responsabili.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.