Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Durată de desfășurare: ianuarie 2022 – iunie 2022

  1. Context

Posibilitatea obținerii ajutorului public judiciar a fost instituită prin O.U.G. nr. 51/2008 și reprezintă o garanție suplimentară a accesului efectiv la justiție, fiind adoptată pentru îmbunătățirea sistemului de facilități și pentru a se acorda sprijin din partea statului persoanelor care sunt parte într-un litigiu și se află într-o dificultate materială care ar determina o imposibilitate obiectivă de suportare a costurilor procedurii judiciare.

Referitor la cuantum, potrivit dispozițiilor legale în vigoare la acest moment (art. 7), valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6 lit. a)-c), nu poate depăși, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe țară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.

Prin art. 8 se instituie criteriile după care se acordă ajutorul public judiciar, în sensul că beneficiarii sunt persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei, caz în care sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.

 

La fundamentarea actului normativ, considerăm necesar a se avea în vedere că, la momentul adoptării O.U.G. nr. 51/2008, salariul minim brut era de 500 lei. Față de acest indicator, cele două praguri, de 300 și 600 lei, erau la 60%, respectiv la 120%.

Dacă am avea în vedere același reper, cum salariul minim brut din 2022 este de 2550 lei, aplicând aceleași procente pentru a calcula cele două praguri valorice pentru ajutorul public judiciar, ar rezulta sumele de 1530 de lei și, respectiv 3060 lei.

 

Aceste plafoane valorice au fost stabilite la nivelul anului 2008 și au rămas neschimbate.

Cu titlu de exemplu, menționăm propunerea legislativă a unui grup de parlamentari, inițiată în anul 2019 dar respinsă definitiv la 08.02.2022 în urma parcurgerii procesului legislativ (Pl-x nr. 419/2019), precum și recenta inițiativă legislativă a parlamentarilor USR Mihai Badea și Oana Murariu, promovată la 15.02.2022.

  1. Obiectivele Proiectului

Având în vedere ca parcursul legii in Parlamentul Romaniei a fost incheiat, luând totodată în considerare necesitatea corelării pragului valoric și a condițiilor de acordare a ajutorului public judiciar cu evoluția economiei și a veniturilor cetățenilor, FACIAS a considerat oportun sa propuna o intervenție legislativă a Guvernului României, în conformitate cu dispozițiile art. 50/1 din O.U.G. nr. 51/2008, prin care să se modifice sumele reprezentând limitele de venit și limita maximă ce se poate acorda ca ajutor public judiciar, prevăzute la art. 7 și, respectiv, art. 8 alin. (1) și (2).

Apreciem că instituirea unor praguri valorice mai ridicate este benefică din perspectiva asigurării unui echilibru între principiul liberului acces la justiție și buna administrare a justiției. Chiar și așa, pragul valoric poate fi insuficient prin raportare la realitățile economice și juridice, care ne-au arătat faptul că de multe ori stabilirea unui prag valoric, fără alte elemente de circumstanțiere, nu asigură neapărat liberul acces la o instanță de judecată, mai ales acolo unde taxele de timbru au un cuantum ridicat. De aceea, o altă opțiune ar fi aceea ca pragul valoric să se raporteze la un procent din salariul minim pe economie, deci să se desființeze valoarea fixă a acestuia, incluzându-se un factor variabil, care să țină seama de evoluția economiei și a veniturilor cetățenilor.

Ca atare, în raport de toate cele expuse, conform dispozițiilor art. 50/1 din O.U.G. nr. 51/2008, ce permit intervenția cu celeritate a guvernului, astfel încât instituției ajutorul public judiciar să i se asigure o mai mare flexibilitate, în funcție de situația economică generală, de nivelul de trai și luând în considerare posibilitățile bugetare, pentru a se asigura în acest fel efectivitatea accesului la justiție în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară.

 

FACIAS va propune Guvernului României modificarea O.U.G. nr. 51/2008, astfel încât instituției ajutorul public judiciar să i se asigure o mai mare flexibilitate, în funcție de situația economică generală, de nivelul de trai, pentru a se asigura în acest fel efectivitatea accesului la justiție în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară.

Susține demersul nostru prin completarea chestionarul realizat de FACIAS privind ajutorului public judiciar https://facias.ro/chestionar-privind-ajutorul-public-judiciar/

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.

facias
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.