Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

COMUNICAT DE PRESĂ

Data: 02.11.2023

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a obținut în instanta o decizie favorabilă împotriva Guvernului României după ce Executivul a refuzat să răspundă FACIAS la întrebările ce vizau o întâlnire organizată la Guvern, cu mai multe persoane fizice si reprezentanți ai ONG-urilor pe tema știrilor false.

La începutul anului a fost organizata de catre Guvern o întâlnire ce avea drept scop instituirea unui mecanism de asa-zisa sancționare a fake news-ului. La momentul respectiv, Guvernul s-a delimitat de această întâlnire și a menționat că nu vrea să constituie un „Minister al Adevărului”, după ce FACIAS a atras atenția că subiectul sancționării Fake-News este unul controversat și că nu poate fi tolerat ca în mod arbitrar, un număr de persoane fizice, indiferent pe cine reprezintă, să decidă dacă o știre este fake news sau nu. În același timp FACIAS a solicitat Guvernului să facă publică lista participanților la întâlnire și temele întânirii găzuite de Guvern.

Cetățenii au dreptul să știe cine și cum hotărăște că o știre este sau nu falsă.

FACIAS consideră că sunt de interes public aceste informații, având în vedere impactul semnificativ al știrilor false pentru cetățeni. Pentru ca a refuzat sa faca publice informatiile, FACIAS a dat în judecată Guvernul, iar instanța a dat dreptate FACIAS!

Tribunalul București a obligat Guvernul, in primainstanta să furnizeze informațiile solicitate! În momentul în care acestea vor fi transmise, FACIAS le va face publice!

Românii trebuie să știe acțiunile întreprinse de Guvern.

FACIAS cere responsabilitate și transparență guvernamentală

În instanță, FACIAS a explicat că protejarea cetățenilor de știrile false este o temă importantă iar modul în care se abordează problema trebuie să fie transparent și echilibrat. O discuție care presupune impunerea de sancțiuni necesită o abordare atentă pentru a nu încălca dreptul la liberă exprimare, o valoare fundamentală într-o societate democratică.

Transparența guvernamentală este un drept al cetățenilor și o responsabilitate a autorităților.

FACIAS continuă să lupte pentru a combate abuzurile statului și pentru protejarea drepturilor cetatenilor!

Biroul de Presă FACIAS

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.