Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FACIAS consideră că în această perioadă toți cetățenii trebuie să fie prudenți și responsabili și să respecte mai mult ca oricând indicațiile autorităților. Însă, ce putem face atunci când suntem victimele unor abuzuri din partea autorităților?

Cum acționăm dacă, în vederea subiectivă a unui agent de poliție, am completat incorect declarația pe proprie răspundere? Unde ne adresăm dacă am primit o amendă de 10.000 lei pentru ca am ieșit să ne luăm medicamente de la altă farmacie față de cea scrisă pe declarație care era închisă?

Cu aceste situații, și cu multe altele s-au confruntat cetățenii României odată cu inițierea stării de urgență și a contravențiilor care vin cu aceasta. Aceste dispoziții au scopul de a ne proteja de pandemia datorată coronavirsului, nu de a da mână liberă autorităților la abuz. Să plătim până la 20.000 de lei, conform OUG nr. 34/2020, pentru că nu am avut semnătura bine pusă pe declarație este clar o metodă abuzivă de a profita de pe urma situației precare cu care ne confruntăm în această perioadă.

Haideți să vedem astfel ce pași trebuie urmați pentru a combate aceste amenzi și a nu cădea prada abuzurilor:

  • Plata amenzii

Desigur, dacă amenda a fost aplicată în mod corect, aceasta trebuie plătită. Ai greșit, plătești! Putem totuși, să nu o plătim în întregime, ci doar 50% din suma amenzii aplicate. De exemplu, dacă am completat în declarație că facem o deplasare scurtă legată de nevoile animalelor de companie, dar îl uităm pe Bubico acasă și primim o amendă de 500 de lei, putem plăti doar jumătate din aceasta, adică 250 de lei.

Atenție, noua ordonanță prevede plata a 50% din suma amenzii pe care ați primit-o, nu din minimul amenzii prevăzut de lege.

Plata amenzii se va face în termen de maxim 15 zile, termen care curge de la comunicarea procesului verbal.

  • Contestarea amenzii

În cazul în care există motive întemeiate să credem că amenda primită este injustă, principalul mod este acela de a ataca procesul verbal de constatare a contravenției prin intermediul unei contestații la judecătoria în raza căreia s-a săvârșit contravenția.

Atenție, dacă doriți să urmați această cale, este de preferat să aveți un martor care este dispus să se prezinte în instanță să vă confirme varianta. În caz contrar, veți avea mai puține șanse de câștig.

Contestația trebuie depusă în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal alături de:

  1. copii ale procesului verbal;
  2. copii ale actului de identitate;
  3. alte documente pe care le considerați relevante pentru convingerea judecătorului;
  4. dovada plății a taxei judiciare de timbru în valoare de 20 de lei.

Chiar dacă doriți să contestați amenda, este de preferat să plătiți acea jumătate mai sus menționată, sumă pe care o veți recupera dacă veți câștiga procesul.

  • Nesemnarea procesului verbal

Puteți, de asemenea, să refuzați semnarea procesului verbal de constatare a contravenției cu totul. Acest refuz nu vă scutește de orice vină, însă vă va oferi un timp de răgaz, anume perioada până când procesul verbal vă va fi trimis prin poștă.

Atenție, dacă trece o perioadă de 2 luni, și procesul verbal încă nu v-a fost comunicat, atunci executarea acestuia se prescrie.

Dacă refuzați semnarea procesului verbal, polițistul va consemna acest lucru. În caz contrar, procesul verbal poate fi anulat.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.