
Câți copii mai trebuie să moară în spitale pentru ca Ministerul Sănătății să reacționeze?
Stimate domnule ministru,
La data de 15 ianuarie 2025, FACIAS a solicitat trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministrului Sănătății la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu pentru verificarea circumstanțelor care au condus la decesul tragic al adolescentului Andrei Marius Drăgan, în vârstă de 16 ani, pe 11 noiembrie 2024.
Deși gravitatea cazului impunea o reacție imediată, Ministerul Sănătății nu a intervenit nici până în prezent. Având în vedere incapacitatea autorităților implicare în anchetă de a identifica și sancționa vinovații, revenim asupra solicitării FACIAS și reiterăm necesitatea unei intervenții urgente din partea Ministerului Sănătății pentru investigarea și remedierea abuzurilor grave semnalate.
Domnule Ministru Alexandru Rafila, câți copii mai trebuie să moară din neglijența sistemului pentru ca Ministerul Sănătății să ia atitudine?
Din informațiile disponibile public, au fost identificate deficiențe grave în acordarea asistenței medicale de urgență, care au contribuit la acest deznodământ tragic în cazul lui Andrei. Printre principalele aspecte ce necesitată verificare, menționăm:
- Refuzul medicului de gardă de a interveni chirurgical, deși investigațiile medicale efectuate în cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) indicau necesitatea unei operații imediate pentru tratarea peritonitei diagnosticate. Mai mult, conform legislației în vigoare, acesta avea obligația de a interveni, deoarece situația reprezenta o urgență medicală ce punea viața pacientului în pericol.
- Lipsa unui chirurg pediatru disponibil, în condițiile în care chirurgul de gardă a decis să nu efectueze intervenția chirurgicală necesară.
Transferul lui Andrei la Craiova a fost întârziat deoarece ambulanța spitalului din Târgu Jiu nu avea medic în echipaj. Astfel, a fost solicitată o autospecială complet echipată de la Craiova, care a ajuns abia după trei ore. Deși procedura ar fi permis ca un medic de la spitalul județean să însoțească pacientul până la Craiova, acest lucru nu s-a întâmplat.
- Din cauza abuzurilor sistemice și a deficiențelor organizatorice și administrative, care au împiedicat asigurarea unui răspuns medical adecvat pentru un pacient aflat în stare critică, în momentul sosirii autospecialei de la Craiova, starea acestuia era incompatibilă cu transportul. Decesul a fost declarat de medicul de gardă la ora 00:40, în data de 12 noiembrie.
Deși au trecut peste trei luni de la tragedie și mai multe instituții au fost implicate în investigarea cazului (Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor Gorj, Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu, ANMCS), anchetele sunt blocate și nu există nicio concluzie clară privind privind persoanele responsabile pentru moartea lui Andrei și procedurile care au fost încălcate. Printre deficiențele constatate:
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu – potrivit informațiilor disponibile public, ancheta este în prezent blocată deoarece expertiza histopatologică solicitată în acest caz nu a fost achitată. Deși, FACIAS s-a oferit, încă din 05.02.2025, să suporte costurile acestei expertize pentru a debloca ancheta, indiferența, tergiversarea și mușamalizarea continuă și nu am primit niciun răspuns din partea autorităților.
- Anchetă fără sfârșit la Spitalul de Urgență Județeană Târgu Jiu și tergiversări ale Comisiei de cercetare disciplinară din cadrul spitalului. Inițial, raportul întocmit a fost restituit pentru completare prin dispoziția managerului spitalului, întrucât acesta nu conținea elemente cu privire la conduita medicilor implicați în acordarea asistenței medicale pacientului minor. Ulterior, unul dintre membrii comisiei s-a pensionat, iar managerul spitalului a solicitat Ministerului Sănătății desemnarea unui înlocuitor. Conform răspunsului primit de FACIAS de la Spitalul de Urgență Județeană Târgu Jiu, vinovat pentru această întârziere este chiar Ministerul Sănătății care a răspuns solicitării Spitalului de Urgență Județeană Târgu Jiu abia la data de 07.02.2025, însă până la data răspunsului oferit către FACIAS, 14.02.2025, comisia nu se întrunise încă.
- 000 de lei – prețul vieții unui copil. Singura sancțiune aplicată de DSP-SCSP Gorj doctorului Neagu Valentin Constantin a fost pentru neacordarea tuturor serviciilor medicale necesare unui pacient de 16 ani, aflat în stare critică în cadrul UPU-SJU Tg-Jiu, conform reglementărilor legale în vigoare și fișei UPU a pacientului.
Este evident faptul că autoritățile locale implicate în anchetă sunt depășite de situație și nu reușesc să identifice și să sancționeze persoanele responsabile, asta demonstrează limitările acestora în gestionarea unei astfel de situații grave. În acest context, se impune intervenția unei autorități de control competente, care să analizeze obiectiv circumstanțele ce au condus la blocarea anchetelor și să stabilească dacă întârzierile sunt justificate sau reprezintă o formă de tergiversare menită să protejeze eventuale responsabilități individuale.
FACIAS a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a cerut tragerea la răspundere a celor vinovați de moartea lui Andrei.
Domnule Ministru, este imperativă intervenția dumneavoastră. Dispuneți de urgență trimiterea Corpului de Control la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu pentru a face lumină în cazul decesului lui Andrei!