Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a reușit să determine Guvernul României să recunoască că înainte de răsunătorul faliment al companiei Euroins, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului României au avut o întâlnire secretă cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară și cu reprezentanți ai firmei de asigurări.

FACIAS a reacționat după ce, anul trecut, cea mai mare firmă de asigurări a intrat în faliment, și a solicitat autorităților informații care să lămurească motivele pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a făcut nimic pentru a preveni această catastrofă în urma căreia mulți români au avut de suferit.

Aflând că înainte cu câteva luni de faliment a existat o întâlnire între Euroins și autorități guvernamentale, FACIAS a solicitat Executivului să facă publice ce s-a discutat. Așa FACIAS a aflat că întâlnirea este de fapt una secretă, Guvernul ignorând solicitarea. Din păcate însă pentru instituția condusă pe atunci de Nicolae Ciucă, nu există întâlniri cu autorități publice care să nu poată fi publice. Astfel, FACIAS a cerut în instanță detaliile acestei întâlniri.

În întâmpinarea depusă de Guvernul României, instituția recunoaște indirect faptul că întâlnirea a avut loc, dar se prevalează de tot felul de tertipuri avocățești pentru a nu face public conținutul discuțiilor. Mai exact, oficialii invocă GDPR-ul dar și lipsa de calitate a FACIAS, dar nu neagă existența întâlnirii. FACIAS considera că obligația de comunicare a informațiilor de interes public, de către Guvern, astfel cum au fost solicitate, reprezintă o obligație legală ce nu poate fi interpretata altfel.

Care este miza acestei întâlniri

Statul român plătește cu salarii uriașe niște experți în domeniul asigurărilor în cadrul unei instituții numită Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această instituție trebuie să prevină astfel de dezastre, semnalând și luând măsuri împotriva firmelor care derapează, înainte ca prăbușirea acestor firme să se producă. ASF are rolul de a proteja populația care încheie polițe obligatorii de efectele unor astfel de falimente. Cu toate acestea, în decursul unui an 2 cele mai mari societăți de asigurări. Întâlnirea la care facem referire s-a desfășurat la o lună de la falimentul City Insurance și doar cu câteva luni înainte de prăbușirea Euroins. FACIAS consideră că discuțiile dintre autorități și reprezentații acestei societăți ar aduce lumină în acest faliment de răsunet.

Sesizare la DNA pentru bonusuri nejustificate

FACIAS a sesizat DNA si cu privire la bonusurile uriașe acordate membrilor din conducerea ASF. Numai în anul 2023, membrii executivi și neexecutivi ai ASF au încasat, doar ca bonusuri, peste 720.000. Președinte ASF  a câștigat 122.262 lei, prim-vicepreședintele ASF, 113.114 lei iar vicepreședinții câte 103.965. Chiar și membri neexecutivi au câștigat câte 57.665 de lei, în condițiile în care piața de asigurări obligatorii a înregistrat cele mai mari falimente din istoria ei.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.