Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Având în vedere cazurile din ce în ce mai grave de atac al câinilor vagabonzi asupra locuitorilor din orașe, cazuri soldate inclusiv cu mutilarea sau uciderea unor copii, FACIAS a derulat acțiuni pentru sancționarea factorului politic și administrativ.

Acest proiect a fost inspirat de primul caz al FACIAS, cel al profesoarei de desen muscata de căini, Malina Popa (căinii îi retezaseră degetul opozabil al mâinii cu care picta în timp ce mergea spre casă, pe o strada din București). Cazul a fost intens mediatizat. FACIAS i-a oferit consiliere juridică.

„Dacă pentru căinii cu stăpân responsabilitatea juridică aparține stăpânului, pentru căinii comunitari raspunde administrația. E o problemă de logică juridică, animalul nu are responsabilitate legală, nu împotrivă sau în apărarea lui trebuie asmuțită opinia publică. Am pierdut ani în șir cu o discuție colaterala despre eutanasiere, care-i salvează întotdeauna pe cei vinovați. Iar cei vinovați sunt cei din administrația locala. Au bugete, au infrastructura, misiunea lor e să tina animalele periculoase departe de cetățeni. Fiind stufoasa și incoerenta, legislația sugerează mai multe interpretări.

Am contactat mai mulți avocați”, explică Ovidiu Raetchi. „În principiu, vinovăția juridică pare a basculă între Consiliul General al Municipiului București și instituția Primarului. Vom acționa în instanță aceste două autorități, pentru că ne dorim că precedentul Malina Popa să ducă la o clarificare juridică. Pe viitor oamenii agresati de ciini trebuie să știe clar pe cine trag la răspundere pe cale legală”. Indiferent de rezultatul procesului, FACIAS este hotarita să continue demersul și în alte cazuri: „Vom prelua sub raport juridic orice situație de acest gen, dacă victima este dispusă să lupte. Ginditi-vă că o fetiță de șase ani a fost ucisă la Agigea de câini și că acest lucru se poate repeta oricînd, daca nu exercitam o presiune constanta asupra instituțiilor statului”, a conchis președintele FACIAS.

Ulterior, FACIAS a avut luări de poziție de fiecare dată când au existat cazuri asemănătoare.

Proiect derulat în perioada 2008-2012

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.