Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), a cerut Prim-ministrului Nicolae Ciucă modificarea legislației privind taxele în domeniul protecției proprietății industriale, a legislației privind mărcile și indicațiile geografice și a legislației privind brevetele de invenție.

Concret, FACIAS a cerut reducerea taxelor pentru depunerea/examinarea mărcii figurative în format color. Având în vedere că efortul logistic la procesare este același, indiferent dacă marca este alb negru sau color, sau verbală/combinată. Solicitarea conține și cererea de eliminare a taxei pentru eliberarea certificatului de înregistrare/reînnoire marcă și introducerea unui certificat electronic. De asemenea, a fost cerută și eliminarea taxei pentru limitarea produselor sau a serviciilor, deoarece reprezintă, de multe ori, o modalitate de soluționare amiabilă a unui potențial conflict. FACIAS a solicitat și  reducerea termenelor de soluționare a opozițiilor și completarea prevederilor legale cu sancțiuni pentru nerespectarea lor dar și eliminarea taxelor din conținutul O.G. nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecției proprietății industriale și regimul de utilizare a acestora, pentru activitățile și operațiunile care nu justifică plata unor sume de bani.

Taxe mai mari decât în restul țărilor UE

FACIAS a remarcat că taxele pentru înregistrarea mărcilor și a brevetării invențiilor românești sunt mai mari decât ale vecinilor din Slovacia, Cehia, Serbia sau Polonia și depășesc uneori și pe cele ale unor țări dezvoltate, precum Germania sau Canada. La acest moment, costul brevetării invențiilor în România are, de fapt rolul de a descuraja inovatorii. Conform studiilor, România este cea mai modestă economie inovatoare din Uniunea Europeană și cu cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor inovatoare din UE.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.