
Cuprins:
Probleme semnalate de dvs., prin chestionarul ”Fii informat, nu abuzat!”
I.Legislația pe care ne bazăm.
II.Polițistul mă descurajează să depun plângere. Ce am de făcut pentru a-mi apăra interesele?
III. Ce facem când suntem victima unui polițist cu comportament neprofesionist.
III.1. Ce înseamnă comportament abuziv din partea unui polițist?
⮚ Răspunderea juridică și sancțiuni pentru polițiștii care au comportament neadecvat.
Rolul polițistului este de a apăra cetățenii și de a aplica legea. De cele mai multe ori așa se întâmplă, însă, conform multor informații din spațiul public, dar și răspunsurilor primite de la dumneavoastră, prin intermediul Chestionarului ”Fii informat, nu abuzat!” întâlnim excepții care nu fac bine Poliției Române și, cu atât mai puțin cetățenilor, deoarece aceștia își pierd încrederea în cei care ar trebui să îi apere.
Probleme semnalate de dvs., prin chestionarul ”Fii informat, nu abuzat!”
Ați reclamat nedreptăți/abuzuri în relația cu polițiștii. Două situații ne-au atras atenția, în urma analizei chestionarelor completate, anonim de dvs.:
- Ați reclamat situații în care polițiștii v-au descurajat demersul de a le mai cere ajutorul prin depunerea unei plângeri ori v-au sugerat subtil să retrageți o plângere pe motiv că nu pot rezolva problema.
- Comportament neprofesionist și/sau abuziv din partea unor polițiști.
Este important să știm că cei mai mulți polițiști nu sunt așa! Însă, în aceste episoade al Ghidului practice aflăm ce avem de făcut, legal, în astfel de situații ca cele semnalate de dvs. și ce instrumente folosim.
Ce avem de făcut în cazurile-excepții, când suntem nedreptățiți de polițiști, când aceștia nu își îndeplinesc rolul cu bună-credință ori sunt abuzivi? Dar atunci când un polițist nu ne ia în seamă o sesizare și ne descurajează în a depune vreo plângere/sesizare?
Vorbim, astăzi, despre instrumentele pe care le utilizăm pentru prima situație semnalată de dvs., prin intermediul chestionarului ”Fii informat, nu abuzat!” și abordăm problema: ”Polițistul mă descurajează să depun plângere. Ce am de făcut pentru a-mi apăra interesele?”
I.Legislația pe care ne bazăm
Legislația care ne spune ce are voie și ce nu are voie să facă un polițist este cea de mai jos:
- LEGEA nr. 218 din 23 aprilie 2002 (*republicată*) privind organizarea și funcționarea Poliției Române: Capitolul: V Drepturi și obligații (art. 31-58) http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35841
- LEGE nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul polițistului: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/36819
- G. nr. 27/2002, disponibilă la http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/33817
- Despre rolul fiecărei structuri a poliției, putem afla accesând ghidul: Ghid de informare pentru cetățeni în relația cu structurile Ministerului Afacerilor Interne: http://www.mai-dga.ro/wp-content/uploads/prevenire/ghid_informare.pdf
II. Polițistul mă descurajează să depun plângere. Ce am de făcut pentru a-mi apăra interesele?
Ne-ați transmis, prin intermediul aceluiași Chestionar ”Fii informat, nu abuzat!”, că v-ați lovit de situația în care polițiștii vă descurajează de la a depune plângeri, sesizări etc. atunci când aveți nevoie de ei pentru a vă apăra dvs. sau altcuiva interesele.
Deseori se întâmplă în cazul violenței domestice sau alte situații de furt, de pildă.
O altă problemă semnalată a fost aceea că, fără a solicita în mod clar acest lucru, mai multor cetățeni li s-a sugerat, indirect, să își retragă plângerea, mai ales în cazul unor furturi, deoarece nu au identificat făptașul. Noi vă sugerăm să nu faceți acest lucru. Nu vă poate obliga nimeni, tocmai de aceea sugestia este voalată. Este ca și cum l-ați eliberat, chiar dvs. , de sarcina de a-și face treaba, pe polițist.
Polițiștii nu au voie să vă refuze înregistrarea unei plângeri, prin urmare, dacă nu reușiți direct, la secție, să o scrieți de față cu polițistul, aveți o altă cale: e-mail și/sau poștă. Însă, atenție, pentru a vă asigura că sunteți luat în seamă, iar cererea dvs. nu va fi ignorată, este indicat să o transmiteți, în dublu exemplar: unul îl trimiteți secției de poliție și celălalt Parchetului de pe lângă judecătoria de pe raza căreia s-a petrecut fapta reclamată. Se poate întâmpla să nu știți acest loc, adresa Parchetului respectiv, puteți transmite plângerea Parchetului care se află în zona în care locuiți dvs.
Astfel vă asigurați că există un dublu control și excludeți posibilitatea ca poliția s-o primească și să nu-i dea curs. Vă sugerăm ca în textul plîngerii să specificați că ați transmis-o Poliției și Parchetului. Astfel, știind că vor fi întrebați de Parchet cum au soluționat-o, Polițiștii vor fi nevoiți să o ia în seamă. Plângerea primită la parchet, după ce va fi înregistrată, va fi redirecţionată tot către un poliţist.
Mai jos, redăm un model de plângere, cu specificația că are un caracter strict orientativ, nefiind un format obligatoriu.
Model de plângere:
Subsemnatul… (datele dumneavoastră de identificare…) depun prezenta plângere împotriva persoanelor…( sau persoanelor necunoscute, dacă nu știți pe cine acuzați). În sistuația în care nu știți numele persoanei împotriva căreia depuneți plângerea, numele persoanelor (nu este obligatoriu să ştiţi aceste nume) vă sugerăm să scrieţi cât mai multe semnalmente ale acelor persoane (fizionomia, semne particulare/distinctive, vârsta, înălţimea, cu ce era îmbrăcat și tot ce puteți spune care să ajute la identificare- erau camera de supraveghere, erau martori….)
PLÂNGERE
În fapt, la data … povestiți faptele așa cum s-au petrecut, cu cât mai multe detalii, dacă le aveți (țineți cont că e necesar să dați cît mai multe detalii deoarece, dacă nu aveți detalii, plângerea nu prea are șanse să fie luată în seamă).
În sistuația în care nu știți numele persoanei împotriva căreia depuneți plângerea, numele persoanelor (nu este obligatoriu să ştiţi aceste nume) vă sugerăm să scrieţi cât mai multe semnalmente ale acelor persoane (fizionomia, semne particulare/distinctive, vârsta, înălţimea, cu ce era îmbrăcat și tot ce puteți spune care să ajute la identificare- erau camera de supraveghere, erau martori….)
Am relatat faptele și ofițerului … de la Secția de poliție …, dar am fost ignorat. Solicit organelor de cercetare penală să ia măsurile legale care se impun pentru identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere penală.
Numele, semnătura și data.
III.Ce facem când suntem victima unui polițist cu comportament neprofesionist și/sau abuziv?
După ce ați făcut acest pas, din cap. III, în dublu exemplar, puteți reclama și comportamentul neprofesionist al Polițistului, folosindu-vă de normele legale de mai sus. Mai jos, dezvoltăm informațiile care ne arată cum putem folosi instrumentele legale pentru a ne apăra interesele și drepturile, chiar și atunci când avem de-a face cu un polițist cu comportament abuziv.
III.1. Ce înseamnă comportament abuziv din partea unui polițist?
Conform Codului penal[1] (art. 296, alin 1 și 2), Purtarea abuzivă înseamnă ”întrebuințarea de expresii jignitoare față de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu” și „se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă”. Când purtarea abuzivă implică și violențe sau amenințări, atunci pedeapsa pentru respectivele fapte se majorează cu o treime.
Notă: Săptămâna viitoare, miercuri și joi, vom continua prin a aborda a doua problemă semnalată de dvs.: Comportament neprofesionist și/sau abuziv din partea unor polițiști.
Vom atinge temele:
- Ce sancțiuni îl vizează pe polițistul cu comportament neprofesionist și/sau abuziv?
- Ce sancțiuni disciplinare pot primi polițiștii cu comportament neprofesionist și/sau abuziv?
- Unde semnalăm cazuri de corupţie[2] sau mită în cazul polițiștilor?
- Îndatoririle Polițistului
- Ce îi este interzis, în orice împrejurare, polițistului?
- Răspunderea juridică și sancțiuni pentru polițiștii care au comportament neadecvat și/sau abuziv
- Poate folosi, un polițist, forța?
- Cum transmitem petiții către structurile Ministerului de Interne (referitor la polițiști)?
[1] CODUL PENAL (LEGEA nr. 286/2009), art 296, disponibil aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/185905
[2] Informația este aici: https://www.politiaromana.ro/ro/semnalari-cazuri-de-coruptie