Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
  • FACIAS a câștigat procesul împotriva Guvernului României referitor la Legea 10, în care statul obliga să emită normele pentru Legea 10.

În martie 2009, FACIAS a demarat o acțiune în instanță împotrivă Guvernului Emil Boc, din cauza nepublicarii în termenul prevăzut de lege a normelor metodologice ale Legii 1/2009 pentru modificarea și completarea Legii 10/2001. Pe 10 februarie 2009, Curtea de Apel București a dat dreptate FACIAS și a obligat Guvernul României la publicarea normelor metodologice pentru Legea 1/2009 în termen de 30 de zile.

Aceasta lege, care protejează atât proprietarii, cât și foștii chiriași care și-au cumpărat cu buna-credință locuințele, a fost publicata în Monitorul Oficial încă de la 1 februarie 2009, dar nu a fost unitar aplicata pentru că Guvernul și-a încălcat obligația legala de a publica Normele metodologice până la 1 martie 2009. Timp de peste noua luni, Guvernul Boc, dominat de absurde ambiții politice, a sfidat legea și drepturile legitime ale cetățenilor romani. În țoață aceasta perioada, persoane de buna-credință, ajunse de regula la vârste înaintate, au fost evacuate din propriile case, desi exista o lege care le proteja explicit interesele.

În urma hotărârii ÎCCJ, Guvernul a fost obligat să emită Normele metodologice de aplicare a Legii 1/2009 în maximum 30 de zile. Totodată, FACIAS a anunțat toate persoanele care au fost prejudiciate de nepublicarea în termen legal a Normelor metodologice că își pot obține în instanță repararea prejudiciilor, acționând în judecata Guvernul și pe premierul Emil Boc.

  • FACIAS – proces pentru acordarea drepturilor salariale ale bugetarilor reeșalonat.
  • Contestație la OUG 111/2010, privind indemnizația mamelor. Ordonanța respectivă s-a transformat între timp în lege, însă a fost admisă excepția de neconstituționalitate și s-a transmis Curții Constituționale
  • Proces împotriva deciziei de tăiere a pensiilor: Plângerea FACIAS a fost respinsă ca inadmisibilă în fond. Înainte de încheierea recursului, Curtea Constitutțională a dat o decizie care respecta cerințele FACIAS.
  • Proces împotriva ”mafiei tutunului”, în încercarea de a forța statul să ia o serie de măsuri de care să beneficieze toți cei afectați de fumul de țigară.
  • Proces DIESELGATE – FACIAS a acționat în instanță statul român prin Ministerul Mediului si Ministerul Transporturilor pentru lipsa de interes manifestată pentru despăgubirea românilor care dețin autoturisme pe care Volkswagen a instalat în mod ilegal softuri care a permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii aplicabile.
  • Proces pentru Viorica Vișan unde pe 15 martie 2017, FACIAS a obținut în instanță dreptul la pensie al femeii care a executat pe nedrept 10 ani de închisoare. Potrivit deciziei Curții de Apel Ploiești, la calculul pensiei Vioricăi Vișan urma a fi avută în vedere, ca vechime în muncă, și perioada în care ea s-a aflat în detenție ca urmare a unei grave erori judiciare.
  • Proces în contencios administrativ pentru modificarea Regulamentului de Ordine Interioară al Instanțelor Judecătorești pentru nerespectarea principiului repartizării aleatorii a dosarelor.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.