
Proiectul a fost Derulat în Perioada: august 2020 – noiembrie 2020
Descriere Proiect: Considerăm că învățământul este o prioritate națională, prin urmare nu putem lua în derizoriu viitorul a milioane de tineri. Calitatea educației este deosebit de importanta și trebuie să atingă cele mai înalte standarde pentru că tinerii de astăzi reprezintă viitorul României.
Demersurile și acțiunile întreprinse până acum de către Ministerul Educației într-un mod dezorganizat și incoerent au condus la o situație de imprecizie și incertitudine, prin absența unui proiect unitar care să stabilească în mod clar metodologia de desfășurare a învățământului. Ministerul Educației nu și-a asumat deciziile și atribuțiile prevăzute de lege și a lăsat, astfel, la latitudinea unităților de învățământ cum vor gestiona contextul epidemiologic actual.
Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la instabilitatea și criza sistemului educațional în această perioadă a pandemiei. Totodată, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la strategiile și măsurile propuse de către Ministerul Educației referitoare la modalitatea în care se va studia în noul an școlar.
În primul rând, Ministerul Educației și-a degrevat răspunderea în calitate de instituție a statului abilitată în a îndeplini toate atribuțiile prevăzute de lege, astfel încât actul educațional să poată fi exercitat în condiții de siguranță, „aruncând” această responsabilitate asupra părinților, elevilor și nu în ultimul rând asupra cadrelor didactice.
În șase luni de la începerea pandemiei nu s-a reușit crearea unui plan unitar și a unui regulament pentru începerea școlilor, și s-a preferat, contrar dispozițiilor legii, degrevarea răspunderii de către Ministerul Educației.
Deși au mai rămas doar câteva zile până la începerea școlii, nu au fost achiziționate materiale de dezinfecție, separatoare pentru bănci, tablete sau laptopuri.
La momentul actual predomină un haos în unitățile de învățământ cauzat de faptul că Ministerul Educației nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege, ba mai mult, acesta transferă responsabilitatea către autoritățile locale cărora le solicită asumarea răspunderii în ceea ce privește măsurile instituite pentru oprirea răspândirii coronavirusului.
O altă provocare majoră cu care se confruntă sistemul de învățământ este supraaglomerarea unităților școlare, ceea ce ar facilita răspândirea cu ușurință a virusului SARS–CoV2.
Considerăm că aceste abuzuri nu mai pot continua și trebuie luate măsuri de urgență pentru a remedia situația.