Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

    Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat mai multe răspunsuri de la compania de termoficare a Capitalei, Termoenergetica, în condițiile în care locuitorii din peste 200 de blocuri din București nu au în aceste zile căldură și apă caldă deși, spre finalul săptămânii, temperaturile ajung chiar sub 0 grade Celsius. FACIAS duce o luptă continuă pentru drepturile cetățenilor din Bucuresti încă de anul trecut, iar pentru asta a dat deja în judecată Primaria Capitalei, solicitând instanței să oblige Primăria și compania de termoficare să urgenteze lucrările.

     În prag de iarnă, Capitala rămâne iar fără căldură și apă caldă. Locatarii din aproximativ 220 de blocuri, vorbim de peste 100.000 de oameni, sunt nevoiți să-ți încălzească apă pentru a se spăla și să înfrunte frigul din case, în condițiile în care temperaturile pot ajunge noaptea și până la -2 grade Celsius. FACIAS a dat în judecată Termoenergetica în acest an pentru prejudiciile aduse cetățenilor în ultima perioadă și a solicitat instanței să oblige compania de termoficare să urgenteze lucrările. Cum? Să aloce mai multe resurse. Mai mulți oameni, mai mulți bani, să subcontracteze lucrările dacă nu există suficientă resursă umană internă și să lucreze în schimburi, totul pentru a finaliza la timp lucrările. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum Bucureștiul are parte de aceleași probleme.

    Fundația a trimis zilele acestea o serie de întrebări pentru a vedea progresele sistemului față de anul 2022. Răspunsul primit de la Termoenergetica indică doar continuarea lucrărilor inițiate în anul anterior, fără a oferi un plan clar sau termene de finalizare. Concret, nimic nou anul acesta. Nu doar că nu au încheiat ce trebuia finalizat iarna trecută, dar nu au început nicio lucrare planificată pentru 2023.

    Impactul asupra bucureștenilor și responsabilitatea Instituțiilor statului

    Municipalitatea are obligația legală de a asigura neîntrerupt căldură în sezonul rece! Lucru care nu se întâmplă.  Absența apei calde și a căldurii în sute de blocuri reprezintă nu doar un disconfort, ci și o amenințare serioasă la adresa sănătății bucureștenilor. Cu atât mai mult cu cât în continuare se prelungesc în mod inexplicabil termenele de finalizare a lucrărilor

    FACIAS a solicitat în instanță  Primăriei Municipiului București și Termoenergetica să ofere răspunsuri concrete, planuri de acțiune detaliate și să își asume responsabilitatea pentru gestionarea deficitară a sistemului de termoficare, dar și să plătească atât cât e necesar astfel încât bucureștenii să nu mai sufere.

 

Solicitarea FACIAS

Solicitare Termoenergetica - Situatie termoficare_page-0001

 

Răspuns Compania de Termoficare Termoenergetica

Xerox Scan_08112023113350_page-0001

 

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.