
În ultimii 10 ani am asistat neputincioși la numeroase tragedii umane, cauzate de o justiție timorată sau aservită binomului SRI-DNA, pentru care protocoalele secrete au fost mai presus de litera legii iar protejarea propriilor interese ale unor magistrați aflați în ”câmpul tactic” a primat principiului aflării adevărului.
Mii de persoane au fost târâte în cătușe prin fața camerelor de televiziune iar prezumția de nevinovăție le-a fost flagrant încălcată prin comunicatele parchetelor și a informațiilor furnizate ”pe surse” presei de casă, pentru că, într-un final, după ani lungi de procese, celor care au avut șansa să nu intre pe „culoar” și să fie achitați, să li se refuze dreptul la despăgubiri sau acestea să fie modice. Parte dintre acuzați n-au mai apucat să trăiască finalul procesului iar mulți alți inculpați au suferit condamnări nedrepte, în lipsa unor probe certe, directe de vinovăție sau, mai grav, pe baza unor probe nelegale sau obținute nelegal.
Ani la rând activitatea justiției penale din România a fost dominată de ”prezumția de vinovăție”, cei acuzați fiind deseori puși în situația de a dovedi nevinovăția, inversându-se sarcina probei. Prezumția de nevinovăție a fost tratată multă vreme ca un ”moft” inspirat de filmele americane, iar drepturile și libertățile justițiabililor au fost privite de autoritățile naționale ca fiind o chestiune ornamentală, de aranjament instituțional, discuția despre drepturi fiind considerată de cele mai multe ori un ”lux teoretic”.
În ultima perioadă, justiția română pare a-și fi găsit direcția bună însă oricând sunt posibile derapaje cauzate de lipsa de experiență sau profesionalism a magistraților, precum și de o legislație inadecvată, care permite abordarea în mod simplist a standardului probator necesar pentru răsturnarea prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele acuzate.
Obiectivele Proiectului:
FACIAS își propune să realizeze o radiografie a celor mai importante cazuri de abuzuri judiciare din ultimii 10 ani, la finalul studiului efectuat de experții fundației noastre urmând să elaboram un set de propuneri adecvate de natură legislativă referitoare la normele de procedură privind standardul de probă, aspecte de organizare judiciară și, respectiv, angajarea răspunderii magistraților pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare.
Menționăm că FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), ce a apărut în anul 2008 și este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).