Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a descoperit o situație care ridică mari semne de întrebare privind transparența Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Din aproximativ 4500 de reclamații care au vizat conduita personalului MAI, au fost dispuse sancțiuni disciplinare în doar 5 cazuri. Acțiunea FACIAS face parte dintr-o cercetare amplă în ceea ce privește comportamentul funcționarilor din instituțiile statului.

Abuzurile și comportamentele neprofesionale ale funcționarilor din instituțiile publice sunt o problemă recunoscută în România, iar FACIAS a demarat o cercetare amplă pentru a analiza modul în care instituțiile publice soluționează plângerile cetățenilor. Pe cine apără statul? Pe cetățeni sau pe proprii angajați? Până acum, rezultatele sunt extrem de îngrijorătoare. Ele arătă o protecție excesivă a funcționarilor în detrimentul cetățenilor. Situația la Ministerul Afacerilor Interne este însă deosebită. Din 4500 de plângeri care vizează comportamentul funcționarilor MAI, doar 5 au fost soluționate cu sancțiuni, un procent ridicol de 0.1 %. Situația actuală ridică serioase semne de întrebare privind eficiența și corectitudinea sistemului de investigare a plângerilor împotriva personalului MAI.

FACIAS solicită reforme urgente

Este inacceptabil ca un număr atât de mare de petiții să conducă la un număr atât de mic de sancțiuni disciplinare. În acest context, FACIAS solicită Ministerului Afacerilor Interne să ia măsuri concrete pentru a reglementa procedura administrativă aplicabilă, asigurând astfel un proces transparent și echitabil de cercetare a sesizărilor de abuz săvârșite de funcționarii publici. Este important ca cetățenii să aibă încredere că plângerile lor sunt tratate cu seriozitate și imparțialitate și sunt aruncate și uitate într-un sertar.

Ce propune FACIAS?

  • Transparență totală în procesul de investigare: Publicarea periodică a rapoartelor privind plângerile primite și rezultatele investigațiilor, inclusiv detalii despre sancțiunile aplicate.
  • Educație și formare continuă: Implementarea de programe de educație și formare continuă pentru funcționarii publici, axate pe etică, integritate și relații cu publicul.

FACIAS face un apel către Ministerul Afacerilor Interne, dar și către celelalte instituții publice să implementeze aceste reforme cât mai curând posibil.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.