Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a câștigat recent un proces în instanță împotriva CFR Călători, prin care obligă compania de stat să divulge informații privind remunerațiile membrilor consiliului de administrație. Acțiunea FACIAS face parte din campania „Fără Incompetenți în Funcții Publice”, o inițiativă menită să stopeze numirea în funcție a oamenilor slab pregătiți, dar puternic ancorați politic.

Numirile politice în pozițiile cheie ale companiilor de stat au adus consecințe grave asupra performanței acestora. Cercetările realizate de FACIAS arată că incompetența este frecvent răsplătită cu remunerații exorbitante, în timp ce companiile înregistrează pierderi masive. FACIAS a încercat să afle cât plătește statul pentru fiecare dintre cei care generează pierderi de zeci și sute de milioane de euro. CFR Călători a refuzat solicitarea, așa că fundația i-a dat în judecată, iar instanța le-a dat câștig de cauză. Compania feroviară e obligată acum să dezvăluie cu câți bani plătește incompetența. În perioada 2020-2021, compania de stat a avut pierderi de peste 600 de milioane de lei.

Reformă și responsabilitate în managementul companiilor de stat

FACIAS solicită Guvernului să prioritizeze reforma în managementul companiilor de stat, insistând pe necesitatea numirii pe bază de competență și performanță, nu pe criterii politice. Este esențial ca persoanele desemnate în aceste poziții să aibă calificările și experiența necesare pentru a conduce eficient și a contribui la performanța acestor companii. Statul trebuie să implementeze standarde stricte de transparență în procesul de numire, pentru a asigura o administrare eficientă și etică a resurselor publice.

BIROUL DE PRESĂ FACIAS

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.