Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În primele zile ale acestui an, au apărut, din nou, imagini cu cetățeni stând la cozi, pentru a plăti taxele și impozitele locale (de cele mai multe ori, doar persoanele cu certificate verde pot intra in sediile respectivelor instituții).

FACIAS a solicitat lămuriri Primarului General al Capitalei privind majorarea taxei de parcare: https://facias.ro/facias-solicita-lamuriri-privind-majorarea-taxelor-pentru-parcarile-de-resedinta/

Cuprins: 

I. De ce alegem să plătim numerar, cu prezență fizică și ce ar putea face instituția statului pentru a ne ajuta? 1

II. Ce putem face, dacă alegem să plătim în numerar și să ne deplasăm la ghișeu?. 2

III. Informații utile despre taxele pe care le avem de plătit 2

IV. Cum putem plăti, ca persoane fizice, aceste taxe și impozite locale?. 3

V.Cozile la Direcția Primăriei Sectorului 3, de săptămâna trecută, cum puteau fi evitate?. 4

VI.De unde aflăm mai multe informații despre taxe, impozite și mod de calcul al acestora?. 6

 

 

I. De ce alegem să plătim numerar, cu prezență fizică și ce ar putea face instituția statului pentru a ne ajuta?

Motivele pentru care alegem să stăm la aceste cozi pot fi diverse: nu reușim să ne descurcăm cu alte instrumente de plată (poate este util să apelam la ajutorul cuiva din familie care se descurcă mai bine decât noi); vrem să scăpăm de grija acestor taxe și impozite locale; vrem să avem reducerea aceea pe care autoritățile locale o stabilesc, dacă plătim până la 31 martie sau alte cauze.

NU vom discuta aici, în cadrul acestui ghid, despre motivele care ne fac să alegem să stăm la cozi.

Pe de altă parte, din punct de vedere organizatoric, la nivelul unei direcții de taxe și impozite locale, se pot lua anumite măsuri, punctuale: deschiderea mai multor ghișee, anunțarea cetățenilor care aleg această modalitate (prin anunțuri la avizierele blocurilor, de exemplu), că nu este nevoie de cozi, și să se asigure altenative, eventual, statul la ghișee, gestionat pe zile și zone din localitatea respectivă. Ținem cont de faptul că respectiva Direcție de taxe și impozite locale are un număr de angajați, nu are de unde să aducă mai mult, doar pentru câteva zile.

II. Ce putem face, dacă alegem să plătim în numerar și să ne deplasăm la ghișeu?

Cel mai simplu (dacă nu ne descurcăm în zona online), pentru a ne ușura existența, ar fi să:

  • Sunăm la primărie, să aflăm numărul de telefon de la Direcția de Impozite și Taxe
  • Sunăm la Direcția de impozite și taxe și întrebăm cum, când și unde putem plăti; putem întreba și cât avem de plată.

Notă: Este foarte posibil să nu primim această informație prin telefon , ci numai la fața locului, pentru că sunt date cu caracter personal pe care acei angajați nu au voie, teoretic, să le dea altor personae și nu pot avea certitudinea că suntem noi sau altcineva la celălalt capăt al firului; Noi vrem să plătim, să fim corecți, nu trebuie să ne supărăm dacă funcționarul care ne răspunde la telefon ne spune că nu are voie să ne spuna, așa, anumite date despre noi.

  • Tot sunând la Direcția de impozite și taxe sau primărie, putem afla și condițiile de acces în acele clădiri (pe fondul pandemic): este posibil să intre în clădire doar un număr de personae egal cu numărul de ghișee deschise în respectiva Direcție de taxe și impozite locale.

III. Informații utile despre taxele pe care le avem de plătit

Noi, cetățenii, avem de plătit taxe și impozite. Sunt situații în care:

  • taxele și impozitele sunt reținute la sursă;

și

  • situații în care noi mergem să le plătim.

Apoi, avem:

  • Taxe și impozite datorate bugetului de stat: iar pentru a ști ce modalități de plată avem, putem consulta Ghidul ANAF (disponibil aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/brosura_plati/brosura_plati.htm#p=8)

 

  • Taxe locale, stabilite de consiliile locale (din Primării), pentru deținerea anumitor active (cum ar fi clădiri, terenuri, mijloace de transport) sau desfășurarea anumitor activități pe raza localității respective.

 

Fiecare primărie are Direcția de taxe și impozite locale care are toate răspunsurile la întrebările noastre legate de cât și cum plătim. Modalitățile de plătă (altele decât cele de la ghișeu, la Direcția respectivă) pot fi diferite de la o primărie la alta, de aceea este bine să întrebăm (trebuie să știm dacă sunt înrolate pe ghișeul.ro, dacă au contracte cu Poșta, CEC-ul sau alte bănci).

 

IV. Cum putem plăti, ca persoane fizice, aceste taxe și impozite locale?

 

Taxele și impozitele locale pot fi plătite, de noi, cetățenii, persoane fizice prin mai multe modalități:

  1. Plata cu numerar (prezență fizică):
  • la Casieriile direcțiilor de impozite și taxe pe care le au primăriile

și/sau

  • Oficiile Poștale, Oficiile CEC dacă au un contract cu primăria respectivă
  1. Plata prin Card Bancar (POS):
  • La casieriile Direcțiilor de impozite și taxe locale, dacă acestea au POS-uri instalate
  • La alte bănci, dacă au contracte cu respectivele primării
  1. Plata cu ordin de plata (se poate face prin banca unde contribuabilul are cont deschis)

Dacă o primărie are și această modalitate de plată, cu siguranță, trebuie să aflăm conturile în care să facem plata, tot de la respectiva primărie (undeva, este postată o listă cu aceste conturi în care să plătim)

  1. Plata prin Ghiseul.ro (Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar) – dacă primăria respectivă este înrolată pe ghișeul.ro (https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/)

Avem un ghid pus la dispoziție, pentru a ne descurca pe Ghișeul.ro, aici: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/help/Manual%20de%20utilizare%20-%20Contribuabili.pdf

Nu este foarte dificil, ci  mai degrabă, intuitiv.

Accesând Ghișeul.ro, gășim toate informațiile utile:

 

, Ghid practic: relația cetățean – Direcțiile de taxe și impozite locale: Plata impozitelor si taxelor- cum procedăm pentru a evita să stăm la cozi?, FACIAS

 

V. Cozile la Direcția Primăriei Sectorului 3, de săptămâna trecută, cum puteau fi evitate?

Este important și să ne informăm cu privire la drepturile și obligațiile noastre în raport cu instituțiile statului, așa cum am arătat, până acum, în cele opt luni ale proiectului ”Fii informat, nu abuzat!”. Astfel, putem evita situații neplăcute pentru noi, deoarece, nu tot ce ne deranjează reprezintă un abuz al statului, iar deseori, soluția este chiar la noi.

Este drept, la nivel organizatoric, se puteau deschide mai multe ghișee, dacă existau, evident. În contextul pandemic, de asemenea, în clădirile instituțiilor se intră cu certificate covid și doar un anumit număr de persoane, pentru a evita aglomerarea.

Cei care nu au un certificat Covid au, la rândul lor, alte instrumente de plată.

Trebuie să notăm că, din păcate, și aceste informații utile din acest text al Ghidului Practic, ajung tot la cei care utilizează internetul, nu la cei care nu știu să îl folosească. Tocmai de aceea, avem rugămintea de a le spune vărstnicilor sau celor care nu știu să folosească instrumentele din online, indiferent de vârstă, despre aceste instrumente. Nu ne costă să dăm o informație utilă celui de lângă noi, rudă sau vecin. Evident, este decizia sa dacă va folosi ce îi spunem sau nu.

La o analiză succintă, putem observa, cu ușurință că, cel puțin la nivelul Primăriei Sectorului 3 din București, acolo unde am văzut multe cozi, informațiile utile sunt la vedere.

Putem suna la primărie sau să intrăm direct pe pagina web a Direcției generale de impozite și taxe locale  Sectorului 3  ( http://www.ditl3.ro/). Toate informațiile necesare sunt la vedere, ușor de găsit, așa cum se vede în imaginea de mai jos:

, Ghid practic: relația cetățean – Direcțiile de taxe și impozite locale: Plata impozitelor si taxelor- cum procedăm pentru a evita să stăm la cozi?, FACIAS

 

 

, Ghid practic: relația cetățean – Direcțiile de taxe și impozite locale: Plata impozitelor si taxelor- cum procedăm pentru a evita să stăm la cozi?, FACIAS

 

VI. De unde aflăm mai multe informații despre taxe, impozite și mod de calcul al acestora?

Deși  impozitele și taxele locale sunt reglementate de Codul fiscal[1] (aplicabil la nivel național), consiliile locale au un anumit grad de autonomie în stabilirea cotelor de impozitare și în administrarea colectării taxelor.

Instrucțiunile referitoare la proceduri de administrare a impozitelor și taxelor locale, reglementate de prezentul cod, se aprobă prin ordin comun al ministerului finanțelor publice și al ministerului dezvoltării regionale și administrației publice[2].

Autoritățile pentru taxele și impozitele locale sunt serviciile de specialitate ale autorităților administrației publice locale (primării), după caz, care au responsabilități fiscale.

Informații exacte despre taxele și impozitele locale găsim în Codul Fiscal, la Titlul IX, ce cuprinde 10 Capitole, formate, la rândul lor, din art de la 453 la 486.

Art 462, alin 2) din același Cod Fiscal, ne spune și ce este cu acea reducere de 10%: ”(2) Pentru plata cu anticipație a impozitului/taxei pe clădiri, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București.”

Prin urmare, Consiliile locale (primăriile) pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren.

Plata taxelor si impozitelor se poate realiza la ghișeele administrațiilor financiare sau la casieriile directiilor de impozite si taxe locale.

Unele dintre aceste impozite si taxe se pot plăti și online, cu card bancar (în cazul primăriilor care au implementat un sistem de plată online), prin ordin de plată, prin Internet Banking​ sau prin „​​Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar”, la adresa www.ghiseul.ro.

​De asemenea, ​în cazul unor direcții de impozite si taxe locale, există posibilitatea plății​​ și la Oficiile Poștale,​​ la Oficiile CEC sau ​la oficiile altor bănci comerciale.

​Detalii în legătură cu lista completă a posibilităților de plată se regăsesc pe site-urile administrațiilor financiare, respectiv ale direcțiilor de impozite si taxe locale.

 

În încheiere, sperăm că aceste informații utile vă vor ajuta în relația cu direcțiile de taxe și impozite locale, pe dumneavoastră și pe cei din apropierea dumneavoastră.

Notă: Într-un episod ulterior, vom aborda și tema parcărilor de reședință pentru a afla cine le stabilește, în baza căror norme, ce avem de făcut dacă nu suntem de acord, și, mai ales, când (aceste informații se găsesc în Ghidul Practic, în mai multe episoade, la tratarea hotărărilor de consilii locale, care sunt un fel de parlament local). Le vom exemplifica chiar pe problematica parcărilor de reședință.

[1] Titlul 1, Capitolul 1, art 1, 2, 3, disponibile, gratuit, la http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/171282

[2] Titlul I, Capitolul 2, ast 5 disponibile, gratuit, la http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/171282

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.