Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cuprins:

I.De ce este important să ne cunoaștem drepturile și îndatoririle în mediul universitar?

II.De unde aflăm care sunt drepturile și obligațiile noastre în calitate de studenți?

III.Reglementări organizatorice în facultate – de unde îmi iau informațiile

IV.Instituții către care ne putem îndrepta pentru a ne apăra interesele în calitate de studenți & Pașii de parcurs

V.Care sunt principalele drepturi ale studenților? 

        V.1. Drepturile educaționale

        V.2. Drepturile sociale

VI.Care sunt principalele obligații ale studenților? 

VII.Consecințe pentru nerespectarea obligațiilor studenților

 

În episodul anterior al Ghidului Practic am aflat cum putem apăra noi, părinții, drepturile elevilor sau cum se pot apăra chiar ei atunci când, la școală, le sunt încălcate drepturi.

În acest episod al Ghidului, vom expune drepturile studenților și vom discuta despre cum, ce și când putem face pentru a ne apăra aceste drepturi în calitate de studenți.

De această dată, vorbim despre studenți, niște tineri adulți, care deși sunt într-un mediu educațional, unde nu ar trebui comise abuzuri, se confruntă, uneori cu astfel de situații, de aceea, pentru a preveni un posibil abuz comis de facultate (instituție a statului) sau a-și apăra singuri drepturile, este necesar să își cunoască drepturile, dar și îndatoririle/ obligațiile.

Dacă mai mulți studenți au același drept încălcat, atunci vorbim de victime colective și știm deja, din capitolul dedicat advocacy, în linii mari, ce putem face.

  • În acest material, atingem următoarele subiecte:
  • De ce este important să ne cunoaștem drepturile și îndatoririle în mediul universitar?
  • De unde aflăm care sunt drepturile și obligațiile noastre în calitate de studenți?
  • Reglementări organizatorice în facultate – de unde îmi iau informațiile?
  • Instituții către care ne putem îndrepta pentru a ne apăra interesele în calitate de studenți & Pașii de parcurs.
  • Care sunt principalele drepturi ale studenților?
  • Care sunt principalele obligații ale studenților?

 

    I. De ce este important să ne cunoaștem drepturile și îndatoririle în mediul universitar?

Odată intrați în mediul universitar, nu mai suntem considerați copii, ci tineri adulți, ceea ce și suntem.

Astfel, puși într-o nouă postură, chiar dacă ne confruntăm, poate, cu niște situații pe care le-am mai întâlnit/ cunoaștem persoane care s-au confruntat cu ele, adulții din jurul nostru se așteaptă ca noi să luăm ”atitudine” și să ne apărăm drepturile, fără a mai beneficia de înțelegerea/ protecția datorată necunoașterii specifice copiilor.

Cum am specificat mai sus, studenții, din păcate, se pot și cel mai probabil se vor confrunta cu abuzuri în mediul universitar, de aceea este imperios necesar ca aceștia să își cunoască drepturile și să știe unde să caute informațiile necesare pentru a-și face dreptate, șă cunoască legislația care îi vizează, să știe cui adresează reclamații și care sunt pașii care trebuie parcurși.

Acum, la început de an universitar, este nevoie să știm cele menționate mai sus pentru a identifica abuzul când ne lovim de el sau din timp dacă este posibil și a ne face dreptate.

Pentru a ne apăra drepturile, pentru a evita sau lupta cu un abuz este necesar să ne cunoaștem și îndatoririle, nu doar drepturile, pentru că ele sunt strâns legate.

În materialul de față redăm, pe scurt, drepturile studenților pentru ca ei să știe unde își găsesc aceste drepturi reglementate și ce au de făcut, ce norme legale trebuie să consulte, cui trebuie să se adreseze.

Foarte important, studentul trebuie să știe să respecte și el drepturile celorlalți!

 

   II. De unde aflăm care sunt drepturile și obligațiile noastre în calitate de studenți?

Până în anul 2021 nu a existat o reglementare ce să prevadă toate drepturile studenților într-un mod unitar, drepturile și obligațiile studenților ținând de regulamentul fiecărei universități în parte. Acum, Ordinul nr.3.666 din 30 martie 2012 privind aprobarea Codului drepturilor și obligațiilor studentului rezolvă această problemă, enunțând drepturile și obligațiile studentului indiferent de facultatea pe care o frecventează.

Astfel, de aici putem afla care ne sunt drepturile și îndatoririle:

În plus, puteți întreba la secretariat; nu veți avea  deseori norocul unor secretariate deschise, dar, dacă le veți scrie e-mail, vor avea obligația de a vă răspunde pentru că nu vor putea  spune că nu ați întrebat; apreciați o doamnă secretară care vă ajută, realmente; aceste cazuri nu sunt foarte dese.

Șeful de an este util, însă, atenție, el nu are obligații contractuale cu voi, deci, dacă nu v-a transmis o informație primită de la Facultate, de exemplu, că pentru a putea participa la un examen de mărire de notă aveți nevoie de o cerere, într-un anumit termen, vă puteți supăra, însă voi nu veți putea intra în examen. Așadar, atenție mare la toate aceste informații și studiați cu atenție toate informațiile de pe pagina web a facultății.

    III. Reglementări organizatorice în facultate – de unde îmi iau informațiile

Chiar începând cu înscrierea la facultate, ne ”lovim” de o abordare diferită în comparație cu ce eram obișnuiți în liceu. Acum există multe informații organizatorice cu care nu ești obișnuit: taxe de înscriere, cerințe specifice de admitere, admiterea la taxă sau buget, iar odată admiși ne confruntăm cu o reglementări organizatorice cu care nu suntem familiarizați.

Vom afla că există săptămâni pare/ impare, cursuri și seminarii, cereri pentru bursă, restanțe (unele se plătesc, altele nu), vom afla că fiecare profesor are specificul său de a te nota, chiar dacă baza este aceeași, unii îți vor spune ca ai nevoie de un număr de prezențe pentru a putea da examenul final, unii se vor axa doar pe teorie, alții te vor susține, lucrând aplicat cu tine pe proiecte, în unele cazuri activitatea la seminar/ curs va reprezenta o pondere mai mare din nota ta finală, este posibil ca acum să fie nevoie să te interesezi de asigurarea medicală pe care universitatea o asigură, etc.

Toate aceste informații pot părea copleșitoare la început, de aceea este important să știm de unde putem afla mai multe și pe cine întrebăm dacă nu înțelegem cum funcționează anumite lucruri.

Trebuie să știm că drepturile generale pe care le au toți studenții se regăsesc în legislația națională, pe când cele enumerate mai sus și multe altele se regăsesc în documentele postate pe paginile web ale facultăților, care au obligația să le facă publice.

Dacă aceste informații nu se regăsesc nicăieri, există varii motive pentru care se pot întâmpla astfel de situații, trebuie să înțelegem că nu întotdeauna este vorba de un abuz. Este și datoria studentului de a anunța și a cere aceste informații. Dacă aici, la cererea sa, primește un răspuns negativ, deși dreptul solicitat este justificat legal, de abia acum putem vorbi de un abuz.

Astfel, te poți informa din următoarele surse:

  • site-ul universității/ facultății în care studiezi – Cum am menționat mai sus, universitatea este obligată să posteze documente ce conțin toate informațiile legate de admitere și ce avem de făcut. În general aceste informații sunt ușor de accesat, în mod normal le găsim la rubrica ”admitere” sau ”student”.
  • conturile tale de student – Îți vor fi date conturi de student pe diverse platforme unde vei putea consulta constant situația ta școlară. Acestea sunt actualizate, deseori, cu întârziere, ceea ce nu reprezintă un abuz, decât în situația în care nu apar deloc. Trebuie să înțelegem diferența între abuz și diverse probleme organizatorice ce necesită timp pentru soluționare.
  • secretariatul facultății – De cele mai multe ori când vei întâmpina o problemă, te vei adresa secretariatului. Vor exista situații în care te vei lovi de rigiditate, de aceea trebuie să fii atât ferm, cât și înțelegător, dat fiind faptul că secretarele, la rândul lor, pot fi suprasolicitate. Solicită informațiile cu claritate și identifică abuzul corect, dacă este cazul. În plus, puteți întreba la secretariat; nu veți avea deseori norocul unor secretariat deschise, dar, dacă le veți scrie e-mail, vor avea obligația de a vă răspunde pentru că nu vor putea  spune că nu ați întrebat;apreciați o doamnă secretară care vă ajută, realmente; aceste cazuri nu sunt foarte dese.
  • profesorii – Cum vei fi notat, câte prezențe trebuie să ai, ce proiecte trebuie să faci, cât de important este seminarul, toate aceste informații le vei afla de la fiecare profesor în parte. Nu uita că de multe ori, pentru aceeași materie, vei avea profesori diferiți la curs și seminar. Fii atent, în special la primele ore, deoarece atunci vei afla toate aceste informații.
  • grupuri de facebook și whatsapp – Vor exista mai mult grupuri, pe diverse platforme, de unde îți vei putea lua informațiile. Pe grupul de facebook, chiar facultatea și profesorii vor posta, de multe ori, informații urgențe legate de ce trebuie să faci.
  • asociații de studenți – Asociația de studenții reprezintă studenții, iar reprezentanții acestora vorbesc direct cu conducerea facultății. Aici este unul din locurile în care poți sesiza abuzuri cu care te confrunți în mediul universitar. Dacă, problema cu care te confrunți nu este rezolvată astfel, te vor ajuta legile și informațiile anterioare, din acest text, să iți aperi singur interesele și să sesizezi un abuz. Pașii pentru a lupta împotriva unui abuz îi vom reda puțin mai jos.
  • Șeful de an este util, însă, atenție, el nu are obligații contractuale cu voi, deci, dacă nu v-a transmis o informație primită de la Facultate, de exemplu, că pentru a avea putea participa la un examen de mărire de notă aveți nevoie de o cerere, într-un anumit termen, vă puteți supăra, însă voi nu veți putea intra în examen. Așadar, atenție mare la toate aceste informații și studiați cu atenție toate informațiile de pe pagina web a facultății.
  • Colegi: dacă ai lipsit, interesează-te dacă s-a anunțat ceva, deoarece nu are cineva obligația de a te informa despre tot.
  • legile enumerate mai sus (capitolul II) – Pentru a-ți putea apăra interesele și a-ți cunoaște drepturile și îndatoririle vei fi nevoit să consulți legislația în vigoare, direct de la sursă (mai sus, accesând linkurile). De asemeni, în continuarea articolului, vom reda drepturile de bază, cât și îndatoririle și consecințele încălcării lor.

 

O problemă sesizată de mulți studenți este legată de asigurarea de sănătate.

Beneficiezi de asigurare medicală în baza statutului tău de student.

La începutul anului universitar, facultățile transmit către Casa de Sănătate listele cu studenții. Astfel, vei beneficia de toate avantajele unei asigurări medicale, chiar dacă nu ești angajat, ci student.

În situația în care, așa cum se poate întâmpla deseori, facultatea nu a făcut acest lucru, cere adeverință de student de la facultate și du-o tu la Casa de Sănătate. Asigurarea ta va fi valabilă până la începutul următorului an universitar.

    IV. Instituții către care ne putem îndrepta pentru a ne apăra interesele în calitate de studenți & Pașii de parcurs

Să spunem că ni se încalcă un drept stipulat într-o normă legală/ regulamentul universității. Cu titlu de exemplu, putem parcurge pașii de mai jos.

  • Dacă vom constata că dreptul ne este încălcat, ne vom adresa Asociației Studenților, aceasta colectează mai multe astfel de solicitări, și, în cazul, în care vor avea același tip de drepturi încălcate pentru mai mulți studenți, atunci putem vorbi de un abuz colectiv. Tratarea lui este redata în capitolele anterioare ale Ghidului Practic.
  • Dacă problema noastră nu este soluționată astfel, ne vom adresa cu sesizări, petiții, înainte de toate, facultății și universității. Vom relata cele întâmplate, dreptul încălcat, norma legală încălcată, vom solicita măsuri și răspuns.
  • Această solicitare o transmitem conducerii instituției de învățământ în cadrul căreia dreptul ne-a fost încălcat. Solicitarea o transmitem și pe e-mail, cu grija ca, la destinatar, să trecem cât mai multe cadre din conducerea universității, dar și cadrul universitar (dacă un cadru universitar ne-a încălcat dreptul). Este necesar să îi informăm în același timp pe toți.
  • Dacă universitatea/ facultatea nu rezolvă problema, în timp rezonabil pentru noi și în termenele legale, atunci retransmitem solicitarea noastră (în care să arătăm dovada că am apelat întâi la școală) către Ministerul Educației și Avocatul Poporului, dacă este cazul.
  • Putem avea probleme care țin de conducerea instituției, profesori sau probleme care țin de asigurarea mijloacelor materiale care sunt în sarcina autorităților locale.
  • Dacă problema este mai gravă și ține de securitatea ta, de pildă, poți depune plângere la Poliție sau da în judecată făptuitorul.

 

Așadar, în linii mari, pentru apărarea dreptului studentului, ne adresăm unor instituții ca cele de mai jos:

  • Facultatea/ Universitatea;
  • Ministerul Educației;
  • Avocatul Poporului
  • Poliția;
  • Instanțele de judecată;

   V. Care sunt principalele drepturi ale studenților?

Principalele drepturi ale studenților reglementate în Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului.

Drepturile studenților sunt grupate în diferite categorii, după cum urmează:

  • Drepturile educaționale;
  • Drepturile sociale;

       V.1. Drepturile educaționale

În calitate de student beneficiezi de următoarele drepturi de bază, căroră li se adaugă și altele:

  • dreptul la suport de curs gratuit (de minimum 5 pagini) din partea profesorilor.
  • dreptul de a fi informat, în primele două săptămâni de la începerea semestrului, cu privire la programă, structura şi obiectivele cursului, competenţele generate de acesta, precum şi cu privire la modalităţile de evaluare şi examinare; orice modificare ulterioară poate fi făcută doar cu acordul studenţilor.
  • dreptul de a beneficia la începutul primului an de studiu de un „Ghid al studentului”, cu informaţii referitoare la: drepturile şi obligaţiile studentului, disciplinele din planul de învăţământ, serviciile puse la dispoziţie de universitate, procedurile de evaluare, taxe, baza materială a universităţii şi a facultăţii, informaţii despre asociaţiile studenţeşti legal constituite, modalităţi de acces la burse şi alte mijloace de finanţare, mobilităţi, precum şi alte facilităţi şi subvenţii acordate, etc.
  • drepturi de autor şi de proprietate intelectuală pentru rezultatele obţinute prin activităţile de cercetare-dezvoltare, creaţie artistică şi inovare; nimeni nu îți poate utiliza munca/ proiectele fără acordul tău.
  • dreptul de a întrerupe şi relua studiile.
  • dreptul de a contesta notele obţinute la examenele scrise, conform regulamentelor interne ale universităţii. Rezolvarea contestaţiei va fi făcută de către o comisie din care nu fac parte cadrele didactice care au evaluat iniţial, în prezenţa studentului contestatar, în cazul care studentul solicită acest lucru. Fiecare universitate are reglementările ei privind intervalul de timp în care poți contesta o notă.
  • examenele orale nu pot fi contestate.
  • dreptul de acces la regulamente, hotărâri, decizii, procese-verbale şi alte documente ale instituţiei la care studiază, în condiţiile legislaţiei în vigoare.
  • dreptul de a refuza să participle la la procesul educațional dacă, pe parcursul unei zile, însumat (cursuri, laboratoare, seminarii, excepție fac cazurile de pregătire practică), sunt depășite opt ore de studiu.
  • dreptul de a susține examenele gratuit, urmând să fie susținute contra unei taxe după ce au fost picate, de regulă, de două ori.

 

 

          V.2. Drepturile sociale

  • Studenţii beneficiază de următoarele reduceri de tarife: 50% pentru transportul local în comun, 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.
  • cazare, cu excepţia cazului în care studiază în localitatea de domiciliu, în condiţiile legii.
    Cazarea este pusă la dispoziția studenților, în limita disponibilității și, în mod normal, criteriile de selecție se bazează pe rezultatele educaționale, excepție făcând cazurile sociale.
  • dreptul de a sesiza abuzuri şi nereguli şi de a cere verificarea şi evaluarea acestor sesizări de către organisme specializate prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi dreptul la protecţia celor care sesizează, potrivit Legii nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii.
    Cum am menționat și mai sus, ai dreptul, mai jos vei afla că ai și obligația, de a sesiza nereguli atunci când le observi. Toți cetățenii, inclusiv noi, trebuie să ne implicăm activ, nu să rămânem privitori, exact cum ne-am dori și alții să facă.
  • dreptul de a le fi înregistrate toate cererile scrise şi semnate sau transmise la adresele oficiale de e-mail ale universităţii şi de a primi răspuns scris, respectiv prin mijloace electronice la aceste cereri, în condiţiile stabilite de lege şi de regulamentele universitare.
    Trebuie să fim foarte atenți ca atunci când sesizăm nereguli, reclamăm un abuz, transmitem o cerere, aceasta să fie în format scris, altfel, dacă doar comunicăm verbal, nu avem nicio dovadă cum că am făcut acest lucru.
  • studenţii pot, iar dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate, vor beneficia de următoarele tipuri de burse: burse pentru stimularea performanţei (burse de merit, de studiu şi de excelenţă), burse sociale, burse din alocaţii bugetare sau venituri proprii extrabugetare ale universităţilor, precum şi alte tipuri de burse speciale, Bursele sociale se distribuie conform regulamentelor interne ale universităţilor. Bursele sociale pot fi cumulate cu celelalte tipuri de burse.
  • studenţii care provin din medii dezavantajate sau cei care au rezultate remarcabile în educaţia şi formarea lor profesională, culturală sau sportivă au dreptul de a beneficia de locuri în taberele tematice în limita bugetului acordat în acest scop.
  • studenţii au dreptul să fie informaţi cu privire la numărul, tipul şi cuantumul fiecărei taxe practicate de către universităţi.
  • dreptul la căi de acces adaptate nevoilor studenților cu dizabilități fizice.

Parte din studenți știu de aceste drepturi, însă, vă sugerăm ca atunci când nu sunteți siguri, să verificați în Codul Studentului, pentru că ele sunt adunate la un loc și e mai ușor de verificat. De asemeni, multe alte reglementări le veți regăsi în cadrul universității în care studiați.

Legislația națională prevalează în fața celor interne, ale facultății. Universitatea are autonomie, dar nu poate emite reglementări care încalcă legislația în vigoare.

VI. Care sunt principalele obligații ale studenților?

Drepturile sunt foarte importante, însă ele sunt corelate și cu niște obligații. De multe ori, deoarece nu suntem informați cu privire la obligațiile noastre, credem că ne confruntăm cu situații/ măsuri care sunt injuste și nedrepte. Trebuie să știm să observăm propria necunoaștere și să ne informăm foarte bine înainte de a lua decizii sau a semnala nedreptăți.

Studenții au următoarele obligații:

  • de a îndeplini toate sarcinile care le revin potrivit planului de învăţământ şi programelor analitice ale disciplinelor.
  • de a respecta drepturile de autor ale altor persoane şi de a recunoaşte paternitatea informaţiilor prezentate în lucrările elaborate. Astfel, evident, ca și în liceu, nu plagiem/ copiem, ci, cităm.
  • de a respecta prevederile codului etic al universităţii. Aceste informații le regăsim în Regulamentul Universității și în contractul semnat cu instituția, la începutul anului școlar. Așa, studentul va putea evita încălcarea acestor reguli, deoarece, necunoașterea lor nu îl absolvă de responsabilitate.
  • de a elabora şi susţine lucrări de evaluare la nivel de disciplină şi lucrări de absolvire originale.
  • de a sesiza autorităţilor competente orice nereguli în procesul de învăţământ şi în cadrul activităţilor conexe acestuia.Studentul nu are doar dreptul de a sesiza neregulile, ci și obligația de a face acest lucru. Tăcerea nu este o soluție, pentru că situația se va dezvolta și nu se va rezolva de la sine.
  • de a participa la activităţi academice fără a fi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise.
  • de a nu folosi un limbaj şi comportament neadecvate mediului universitar.
  • de a suporta plata eventualelor prejudicii aduse bazei materiale puse la dispoziţia lor de către instituţia de învăţământ superior.
  • de a achita taxele ce îi revin în termenele stabilite de facultate.
  • de a se informa asupra comunicărilor transmise lor de către facultate, prin mijloacele hotărâte de acestea (pagină web, e-mailuri, secretariat etc…).
  • de a respecta drepturile celorlalți.
  • de a respecta standardele, măcar pe cele minime privind activitatea studentului.

VII. Consecințe pentru nerespectarea obligațiilor studenților

Consecințele pentru încălcarea legislației ( bullying, distrugere, etc.) sunt cele specificate în legi și nu avem circumstanțe atenuante.

Este imperios necesar să citiți Regulamentul studentului emis de facultatea la care studiați. Dacă nu îl identificați, vă sugerăm să întrebați la secretariat de el. Simpla cunoaștere a lui vă va scuti, pe parcursul facultății, de multe neplăceri și de simplificarea activităților organizatorico-administrative în acest domeniu.

Altfel, strict legat de activitatea de student, marile consecințe pot fi legate de numărul prea mare de absențe, de nepromovarea unui examen, etc.

Nerespectarea prevederilor minime privind frecvența sau activitatea școlară atrage sancțiuni, în limitele legii, ca imposibilitatea de a participa la examen sau obligația de a reface activitățile pe care nu le-ai realizat corespunzător condițiilor minime impuse.

Absentele, mai multe decât numărul maxim admis, se pot motiva doar pe baza unor documente justificative (adeverință medicală, participări la conferințe, etc.).

Dacă se dovedește că o notă este obținută în mod fraudulos, examenul poate fi anulat.

 

[1] Ca exemplu, puteți găsi astfel de regulamente, la Butonul Student și veți găsi informații ca aici: https://faa.ro/index.php/despre-noi/21-regulamente

[2] Doar cu titlu de exemplu, deoarece fiecare facultate are Regulamentul ei, acest document conține informații ca cele pe care le puteti accesa de aici: https://drive.google.com/file/d/13u4a9Xr0acW7GHHd3rYNSaBfO3C5Mjip/view

 

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.