Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministrului Afacerilor Interne să trimită corpul de control pentru a verifica modul în care au intervenit cei doi agenți de poliție care recent au imobilizat și rănit un cetățean german în zona aeroportului Iași.

Potrivit informațiilor publicate în presă, agenții au acționat neprofesionist, producând răni cetățeanului german, în încercarea de a-l imobiliza și în ciuda faptului că acesta nu prezenta niciun pericol și nu era agresiv. FACIAS solicită investigarea acestui caz, mai exact dacă agenții au acționat respectând procedurile.

Ne amintim, de asemenea, cazul cetățeanului din Autogara Sud Pitești care a decedat în timp ce agenții de poliție încercau să îl imobilizeze. La mai bine de 4 ani de la acest caz,  cei doi polițiști sunt judecați într-un dosar penal pentru purtare abuziva, fapt ce a atras și atenția SUA care au inclus cazul de abuz în Raportul Departamentului de Stat privind respectarea drepturilor omului în România.

FACIAS a semnalat recent că abuzurile și comportamentele neprofesionale ale funcționarilor din instituțiile publice sunt o problemă recunoscută în România și a demarat o cercetare amplă pentru a analiza modul în care instituțiile publice soluționează plângerile cetățenilor. Pe cine apără statul? Pe cetățeni sau pe proprii angajați?

 Până acum, rezultatele sunt extrem de îngrijorătoare. Ele arătă o protecție excesivă a funcționarilor în detrimentul cetățenilor. Situația la Ministerul Afacerilor Interne este însă deosebită. Din 4500 de plângeri care vizează comportamentul funcționarilor MAI, doar 5 au fost soluționate cu sancțiuni, un procent ridicol de 0.1 %. Situația actuală ridică serioase semne de întrebare privind eficiența și corectitudinea sistemului de investigare a plângerilor împotriva personalului MAI.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.