Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Parchetul și a solicitat o investigație după ce mai mulți copii aflați în grija statului au fost găsiți legați cu sfoară, în centrul social „Căsuța de tip familial „Alexandra”” din Slobozia, județul Ialomița. Acești copii au fost supuși unor tratamente abuzive și cazați în condiții degradante, sub ochii celor care aveau responsabilitatea legală să îi protejeze, respectiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ialomița.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, în urma unui control din luna martie 2025, care a avut loc la unitatea de protecție socială din localitatea Slobozia, s-a constatat că trei dintre cei 16 copii internați în centru, erau imobilizați cu obiecte de îmbrăcăminte sau sfoară. Potrivit inspectorului Monica Dumitrescu: „Un copil avea mânecile legate și un picioruș băgat printre mâneci, fiind imobilizat la mâini. Al doilea avea bluza legată cu o sfoară, iar al treilea – un cordon în jurul abdomenului, legat de mâini la spate.” Personalul a admis că asemenea metode sunt folosite frecvent, sub pretextul protecției copiilor, dar nu a putut prezenta nicio justificare medicală pentru aceste practici. Cu atât mai grav este faptul că AJPIS Ialomița realizase un control cu doar trei zile înainte, fără să sesizeze vreo neregulă.

Controalele efectuate au evidențiat și probleme sistemice. În centrul „Alexandra” lucrează un singur psiholog pentru cei 16 copii cu dizabilități severe. În plus, o parte dintre angajați nu au studii sau formare profesională corespunzătoare. Aceste probleme sunt în responsabilitatea DGASPC Ialomița, care potrivit prevederilor Legii nr. 292/2011 privind asistența socială, are obligația să asigure personal calificat în instituțiile de protecție.

Prin denunțul formulat, FACIAS cere pe de o parte investigarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorilor și pedepsirea persoanelor care se fac responsabile de aceste abuzuri față de minorii pe care îi aveau în grijă, și pe de altă parte urmărește transmiterea unui mesaj ferm că asemenea abuzuri sunt inacceptabile și nu trebuie să se mai repete.  Răspunderea le aparține nu doar celor care au comis direct aceste fapte, ci și celor care le-au ignorat sau le-au permis prin nepăsare.

Încă din anul 2016, FACIAS colaborează cu Instituția Avocatului Poporului, în cadrul Mecanismului Național de Prevenire a Torturii, și a participat ani la rând la controalele efectuate în centrele de detenție și unitățile de protecție socială.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.

facias
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.