Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă cu privire la situația critică a pacienților diagnosticați cu Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC). Cu peste 1,5 milioane de români afectați, această afecțiune gravă continuă să facă victime, înregistrând peste 13.000 de decese în ultimii trei ani, potrivit datelor oficiale. FACIAS militează pentru a garanta accesul echitabil la tratament, și de a reduce povara financiară suportată de pacienți pentru o boală ireversibilă.

Deși BPOC reprezintă a treia cauză de mortalitate la nivel mondial, statul român compensează doar 50% din costul tratamentului, în condițiile în care cheltuielile lunare pentru medicamente variază între 200 și 1.500 de lei sau chiar mai mult. Această politică de subcompensare afectează grav pacienții, în special pe cei cu venituri reduse, care nu își permit să își urmeze tratamentul complet, ceea ce duce la agravarea stării lor de sănătate.

În prezent, peste 506.000 de pacienți sunt monitorizați, iar numărul acestora continuă să crească. În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu au luat măsuri concrete pentru a sprijini acești bolnavi.

Ministerul Sănătății confirmă că BPOC nu este inclusă în programele naționale de sănătate publică și că reevaluarea nivelului de compensare pentru tratamentele specifice este responsabilitatea Agenției Naționale a Medicamentului (ANMDMR). În lipsa unor programe dedicate și a unei strategii naționale, pacienții rămân fără sprijin, în ciuda fondurilor considerabile existente în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Deși pentru pensionarii cu venituri de până la 2.020 de lei există o compensare de 90% pentru anumite medicamente din Lista B, acest ajutor este insuficient și nu poate fi suportat de pacienții cu BPOC. Pentru restul pacienților, tratamentele vitale rămân un lux inaccesibil.

Statisticile oficiale arată o creștere alarmantă a numărului de cazuri, conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea FACIAS:

  • În 2021: 34.386 de cazuri noi și 4.804 decese.
  • În 2022: 34.497 de cazuri noi și 4.486 decese.
  • În 2023: 39.248 de cazuri noi și 4.186 decese.

FACIAS solicită autorităților:

  1. Creșterea nivelului de compensare la 100% pentru toate medicamentele necesare tratamentului pacienților cu BPOC.
  2. Includerea BPOC în programele naționale de sănătate publică, pentru a asigura accesul la tratamente curative și preventive.
  3. Transparență și responsabilitate din partea Ministerului Sănătății și CNAS în utilizarea fondurilor colectate din contribuțiile de asigurări sociale.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.

facias
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.