Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În atenția angajatorilor români:

 

Refugiații ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare!

Guvernul a adoptat azi o OUG prin care se urmărește înlăturarea oricărei urme de birocrație pentru refugiații ucraineni.

Prin urmare, refugiații din Ucraina au acum drept de muncă în România, fără a se lovi de restricții, pentru o perioadă prestabilită, care se poate prelungi, în corelație cu evoluția evenimentelor, doar în baza unei declarații pe proprie răspundere!

Rezumat, vă prezentăm ce prevede OUG aprobată azi, de Guvern, în sprijinul refugiaților ucraineni.

 

Dreptul refugiaților la muncă, în România

Se pot angaja, pe teritoriul României, doar în baza declarației pe propria răspundere, dată angajatorului roman; prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.


Cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă.

Pot accesa trei surse directe de angajare: locurile anunțate de Agențiile județene de forță de muncă ale ANOFM, direct la angajatori,sau printr-o aplicație privată (ultimele două resurse au link mai jos, la secțiunea Surse de Informare).

 

Drepturi asigurate refugiaților ucraineni, minori și adulți:

  • Plata drepturilor de hrană și pentru cetățenii străini sau apatrizii găzduiți de persoane fizice. Acces gratuit la educație în unitățile de învățământ din România, la fel ca și copiii români.
  • Cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale.
  • Examinarea stării de sănătate și de schema de vaccinare conform Programului Național de vaccinare
  • Gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, pentru elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, dar și de dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare.
  • Studii universitare, gratuite în universitățile românești.
  • Pentru refugiații ucrineni se asigură subvenție pentru cazare și masa (70 lei/zi), pentru o perioadă de până la 90 zile.
  • Măsuri de protecție a copiilor refugiați care sunt singuri, fără aparținători.
  • Măsuri de protecție și servicii la cerere, pentru persoanele cu dizabilități însoțite sau neînsoțite care rămân în România.
  • Acces gratuit la servicii medicale
  • Cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și nu solicită o formă de protecție în România potrivit Legii azilului, vor primi gratuit asistență medicală și tratament corespunzător pentru situații de urgență, prin sistemul național de asistență medicală de urgență. Serviciile medicale vor fi oferite în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în locațiile de cazare stabilite de comitetele pentru situații de urgență

 

Surse:

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.