Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită modificarea legislației privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a corecta o anomalie legislativă și respectarea principiului constituțional de egalitate în fața legii.

Propunere vine în contextul deciziei secției pentru judecători a CSM, care a respins săptămâna trecută propunerea de a o suspenda din funcție pe Ancuța Popoviciu, de la judecătoria Mangalia, cea care judecă dosarul „2 Mai”. Ea este magistratul care a oripilat opinia publică după ce a întrebat în sala de judecată dacă unul dintre tinerii decedați este prezent, arătând o lipsă totală de cunoaștere a cazului pe care îl judeca.

FACIAS reclamă faptul că potrivit legii, în aceste cazuri, unica parte care poate contesta decizia CSM este numai magistratul împotriva căruia ar fi dictată o sancțiune, fără ca alte părți, nici măcar Inspecția Judiciara, să beneficieze de același drept.

Astfel, deși FACIAS a depus plângere la Inspecția Judiciară și a cerut suspendarea judecătoarei în cadrul acțiunii disciplinare, potrivit cadrului legal actual, în acest moment nici FACIAS și nici Inspecția Judiciară nu au putut contesta decizia CSM.

De aceea, FACIAS solicită modificarea de urgență a prevederilor art. 52 alin. 2 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit acestora, împotriva soluției privind suspendarea din funcție pe durata cercetării disciplinare, numai judecătorul sau procurorul care face obiectul cercetării disciplinare poate să facă contestație, în timp ce Inspecția Judiciară, cetățenii sau organizațiile care sunt prejudiciate prin abaterea disciplinară reclamată nu au posibilitatea să formuleze contestație împotriva hotărârii prin care secția corespunzătoare a CSM refuză suspendarea.

Astfel este încălcat principiul egalității de arme cu afectarea standardelor unei proceduri echitabile și a dreptului la apărare, ceea ce este in contradicție cu standardele CEDO astfel cum au fost ele dezlegate de Curtea de la Strasbourg.

FACIAS cere egalitate în fața legii pentru toate categoriile de cetățeni și propune modificarea textului de lege amintit după cum urmează:

Art. 52 alin. (2) „Hotărârea prin care se dispune suspendarea din funcție în condițiile alin. (1) poate fi atacată cu contestație în termen de 5 zile de la comunicare de către judecătorul sau procurorul suspendat din funcție, și după caz, în situația în care cererea de suspendare este respinsă, de către titularii acțiunii disciplinare sau persoanele vătămate prin abaterea disciplinară. Competența soluționării contestației aparține Completului de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, din care nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului Superior al Magistraturii.”

FACIAS va solicita legiuitorului să inițieze în procedură de urgență amendarea art. 52 alin. 2 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

BIROUL DE PRESA FACIAS

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.