Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

COMUNICAT DE PRESĂ

Data: 16.09.2023

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții din Parlamentul României vor organiza joi, 19 octombrie, începând cu ora 11:00, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu titlul „Statul de drept înseamnă nicio condamnare fără probe”.

În contextul în care România a înregistrat în ultimii ani un număr mare de dosare soluționate cu achitări sau clasări, această dezbatere își propune să analizeze critic și constructiv modalitățile prin care probele și mijloacele de probă au influențat actul de justiție.

Pornind de la recentul raport al FACIAS, care abordează din perspectiva teoretică și practică abuzurile din sistemul judiciar din ultimul deceniu – abuzuri confirmate de instanțele de judecată –, evenimentul va crea un cadru de dialog pentru elaborarea unui set de propuneri legislative necesare pentru ca acest tip de abuzuri să nu mai aibă loc. Se are în vedere îmbunătățirea normelor de procedură în ceea ce privește standardul de probă, un element fundamental pentru un act de justiție corect și echitabil într-un stat de drept.

Printre subiectele de pe agenda dezbaterii se află:
  • Abuzul de putere și procesul echitabil: Cum afectează lipsa probelor solide echitatea procesului?
  • Noul Cod de Procedură Penală: Care sunt implicațiile acestuia asupra regimului probelor?
  • Probleme etice și legale: Cum sunt văzute probele obținute în mod nelegal sau cele administrate neloial?
  • Denunțul în sistemul judiciar: Tipologii de denunțători și efectele constrângerii, o modalitate nedemocratică și nelegală.

Evenimentul va reuni personalități si specialisti din domeniu, reprezentanți ai institutiilor statului român, profesori universitari, experți și profesioniști cu vastă experiență în domeniul juridic.

În cadrul dezbaterii vor fi aduse in discutie dosare în care s-au pronunțat achitări pentru că fapta nu există sau pentru lipsa probelor, asta in timp ce  persoanelor le-a fost incalcata ani de zile prezumția de nevinovăție sau au fost retinuti desi nu existau probe.

În cadrul  proiectului „Nicio condamnare fără probe” FACIAS a realizat o radiografie a celor mai importante cazuri de abuzuri judiciare din ultimii 10 ani și va formula un set de propuneri adecvate de natură legislativă referitoare la normele de procedură privind standardul de probă, aspecte de organizare judiciară pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai repete.

Propunerile și concluziile expuse în cadrul dezbaterii vor fi valorificate în volumul pe care FACIAS il va edita, urmare a evenimentului.

FACIAS își reafirmă angajamentul față de promovarea unui stat de drept solid, unde fiecare cetățean este protejat și nicio condamnare nu ar trebui pronunțată fără probe.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.