Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) denunță public condițiile dezastruoase din Gara de Nord din București și solicită intervenția urgentă a directorului general al CFR Călători. Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii CFR Călători, FACIAS cere măsuri rapide și concrete pentru a remedia această situație inacceptabilă.

Recent, o echipă a FACIAS a realizat o analiză a condițiilor din Gara de Nord, iar concluziile sunt extrem de îngrijorătoare, atât pentru siguranță cetățenilor, dar și pentru mesajul pe care statul român îl transmite: clădirea istorică este invadată de oameni ai străzii, mizeria este omniprezentă, coșurile de gunoi sunt vechi și insuficiente, iar igiena și curățenia lipsesc cu desăvârșire. Această situație este inadmisibilă pentru una dintre cele mai importante porți de acces terestre din România.

O rușine pentru România

Gara de Nord, un simbol al Capitalei României și o clădire istorică inaugurată în prezența lui Carol I, ar trebui să reflecte mândria și moștenirea culturală a țării. Din păcate, actuala stare deplorabilă a gării oferă o imagine negativă atât cetățenilor români, cât și turiștilor străini. O confirmare a acestui eșec de răsunet o reprezintă recenziile de pe TripAdvisor care descriu Gara de Nord ca fiind „un loc de neuitat – are cea mai murdară toaletă din lume,” iar condițiile de siguranță și igienă sunt criticare masiv.

Solicitările FACIAS către CFR Călători

În scrisoarea adresată directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa, FACIAS solicită răspunsuri clare și măsuri urgente pentru a transforma Gara de Nord într-un loc civilizat. Ce solicită FACIAS?

  1. Planuri de investiții: Ce planuri de investiții aveți pentru acest an dedicate transformării Gării de Nord din București într-una civilizată?
  2. Detalii despre renovare: Există planuri de renovare a Gării de Nord din București? În caz afirmativ, când este programată să înceapă și care este durata estimată a lucrărilor? Modernizarea gării este extrem de importantă pentru a aduce această infrastructură la standarde europene.
  3. Măsuri de igienă și curățenie: Care sunt măsurile pe care le veți implementa pentru asigurarea unor standarde de igienă și curățenie adecvate în Gara de Nord din București?
  4. Bugetul alocat și calendarul de implementare: Care este bugetul alocat fiecărui proiect în parte și calendarul estimativ de implementare a acestor proiecte?

Aceste măsuri nu sunt doar necesare, ci urgente. Condițiile actuale din Gara de Nord sunt deplorabile și reprezintă o rușine pentru țara noastră, de aceea și trebuie remediate cât mai curând posibil pentru a proteja în primul rând atât sănătatea, cât și siguranța călătorilor, dar și pentru a reda demnitatea unei clădiri istorice de importanță națională.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.