
Ca urmare a demersurilor Fundației Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), statul român a făcut o economie de peste 400 de milioane de euro.
Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat în anul 2017 Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu posibila săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu de către reprezentanții guvernului Cioloș, prin adoptarea H.G. nr. 906/2016 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurilor specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională”.
Denunțul FACIAS poate fi vizualizat aici:
Cursul Evenimentelor:
Prin Hotărârea Guvernului adoptată la data de 22.12.2016 au fost stabilite și aprobate procedurile prin care Ministerul Apărării Naționale să încheie un contract cu Damen Shipyards Group pentru achiziționare unui program având ca scop dotarea României cu patru nave militare multifuncționale. Costul întregului program ce urma să se deruleze se ridica la 1,6 miliarde de euro.
FACIAS a semnalat că Guvernul de la aceea vreme a inițiat respectiva achiziție prin atribuire directă către firma olandeză, prin încălcarea Legii nr. 98/2016 – ce reglementează achizițiile publice și fără a obține aprobarea de achiziție din partea Parlamentului României.
Reprezentanții Guvernului Cioloș au adoptat această hotărâre fără să țină cont de legea privind atribuirea contractelor de achiziții publice în domeniul apărării și securității.
Urmare a sesizării FACIAS a fost format dosarul penal nr. 133/P/2017 care avea ca obiect modul în care a fost emisă HG care atribuia în mod direct firmei Damen Schelde Naval Shibuiding un contract în valoare de 1,6 miliarde de euro.
Caracterul nelegal al H.G. nr. 906/2016 a stat la baza deciziei de abrogare a respectivului actului normativ. Iar doi ani mai târziu, după ce Hotărârea de Guvern a fost anulată, a fost organizată o licitație internațională pentru construcția și livrarea corvetelor pentru Armata Română. Contractul a fost câștigat de francezii de la Naval Group pentru suma de 1,2 miliarde euro. În plus, în această sumă a fost inclusă și modernizarea celor două fregate românești, evaluată la aproximativ 200 milioane euro.
La data de 06.08.2019 în dosarul penal constituit în urma sesizării formulate de FACIAS s-a dispus clasarea întrucât faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală, iar deciziile controversate luate de Guvern ar trebui să antreneze răspunderea prin mijloace politice.
Ordonanța de clasare poate fi vizualizată aici:
Deși câștigătorul licitației a fost desemnat încă din 2019, iar de aproape un an nu mai există contestații sau opreliști în instanță pentru semnarea contractelor, considerăm deosebit de important să fie clarificate o serie de aspecte de natură să înlăture suspiciunile privind motivele pentru care se amână semnarea contractului cu asocierea franceză Naval Group.
În acest sens, FACIAS a solicitat Ministerului Apărării Naționale care sunt argumentele concrete pentru care se amână semnarea contractului cu Naval Group.
În răspunsul primit de la MApN am fost informați că semnarea contractului-cadrul de furnizare a Corvetelor nu s-a realizat din cauza faptului că părțile nu au ajuns până în prezent la un acord asupra conținutului final al contractului.
Răspunsul MApN poate fi vizualizat aici:
FACIAS apreciază că o astfel de anchetă și implicit tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați sunt demersuri absolut obligatorii din partea instituțiilor responsabile.FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), ce a apărut în anul 2008 și este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).