Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

COMUNICAT DE PRESA

Data: 20.10.2023

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii care a fost organizată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții din Camera Deputaților cu tema “Statul de drept înseamnă nicio condamnare fără probe”, care a avut loc în data de 19 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Fostul Ministru al Justiției, Tudorel Toader, a adus în atenția publică o situație revoltătoare a unui act normativ, în baza căruia au fost pronunțate condamnări timp de 14 ani, ulterior acesta fiind declarat neconstituțional. „În perioada în care eram ministru, s-a dat o decizie de neconstituționalitate a unei legi, după ce 14 ani aceasta s-a aflat în vigoare. 14 ani de nedreptate pentru români. Cine știe câți români au suferit, judecați în baza unei legi neconstituționale.”

Mai mult, fostul ministru atrage atenția asupra calității actului justiției, având în vedere numărul foarte mare de legi neconstituționale. „Din 1992 și până în prezent, Curtea Constituțională a declarat peste 900 de soluții legislative neconstituționale. Mult prea multe. Asta trebuie să ne pună pe gânduri ca stat de drept, aici este subiectul cel mai sensibil când vorbim despre calitatea legii”, a subliniat acesta.

Echilibrul dintre drepturile omului și puterea statului, esențial pentru o democrație sănătoasă

Dezbaterea a pus în lumină necesitatea unei abordări mult mai riguroase și transparente în ceea ce privește procesul penal, modul în care sunt administrate probele și impactul deciziilor asupra vieții oamenilor și credibilității sistemului de justiție. Evenimentul, moderat de Victor Alistar, avocat și lector universitar, a reunit personalități marcante ale scenei juridice și politice din România.

Printre invitați s-au numărat Tudorel Toader, fost ministru al justiției și fost judecător la Curtea Constituțională, Steluța Cătăniciu, membru în Parlamentul României, avocatul Gheorghe Piperea.

Raportul FACIAS, prezentat în cadrul dezbaterii, relevă faptul că în perioada 2013 – 2022 au fost peste 11.000 de persoane achitate definitiv, existând ani în care procentul achitărilor a fost mai mare decât cel al condamnărilor. Dincolo de cheltuielile uriașe ale statului în aceste cauze, putem vorbi despre o suită întreagă a tragediilor umane, provocate de elemente aflate într-o zonă gri a justiției sau elemente de-a dreptul neconstituționale care au guvernat acest proces, așa cum au fost protocoalele secrete.

Principala concluzie a discuțiilor a fost că realitatea de astăzi, deși cu semnificative îmbunătățiri față de trecut, are nevoie de schimbări profunde, care să rezolve problemele sistemice, iar FACIAS alături de partenerii și colaboratorii săi va elabora o serie de propuneri concrete pentru a crește calitatea actului de justiție, pentru ca aceasta să fie în deplin acord cu noțiunea de „stat de drept”.

FACIAS își exprimă mulțumirea pentru participarea activă și contribuțiile valoroase ale invitaților la dezbatere și își reafirmă angajamentul de a milita pentru o justiție dreaptă, eficientă și, mai presus de toate, în slujba cetățeanului, având în vedere că, așa cum a arătat și această dezbatere, echilibrul dintre drepturile omului și puterea statului este esențial pentru o democrație sănătoasă.

 

Biroul de Presă FACIAS

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.