Implicarea FACIAS în crizele sistemului național de sănătate
Dacă vorbim despre sistemul public de sănătate din România, trebuie să spunem că este unul de solidaritate, adică la acest sistem contribuie 8 milioane de români şi beneficiază, cel putin pe hârtie, 18 milioane. În ultimii ani, sistemul s-a confruntat cu numeroase crize și derapaje, generate, în mare, de managementul defectuos, crize de medicamente, de subfinanțare, de climatul de incertitudine determinat de scandalurile de malpraxis, infecțiile luate din spitale și, în general, de starea precară a infrastructurii medicale. Într-un raport recent al Comisiei Europene se arăta că România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile, cea mai scăzută speranță de viață și cel mai subfinanțat sistem de sănătate din UE. Cheltuielile în ceea ce privește sănătatea au atins un nivel minim istoric și sunt mult sub nivelul celor din oricare altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB, în condițiile în care România este pe primele locuri din Uniune în ceea ce privește mortalitatea evitabilă și numărul mare de decese din cauze tratabile. În acest context nefericit, în concordanță cu statutul său, FACIAS a acționat activ în ultimii ani în vederea semnalării, sancționării și prevenirii abuzurilor din acest domeniu.
Demersuri și răspunsuri
O succintă trecere în revistă a activității FACIAS din ultimii trei ani în legătură cu sistemul public de sănătate ne relevă direcțiile de acțiune dar și finalitatea acestora. Regăsim aici probleme legate de hepatita C, lipsa imunoglobulinei și a citostaticelor dar și demersuri pentru tragerea la răspundere a Ministrului Sănătății din 2017, Florian Bodog.
- în data de 10 martie, 2017, FACIAS a cerut Ministerului Sănătății să ia măsuri urgente în cazul copiiilor bolnavi de leucemie, lăsați de stat fără tratament. În acest caz, Ministerul Sănătății a reacționat la solicitarea fundației și a revizuit cadrul legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente pentru pacienții din România. Mai precis, pe 13 martie, Ministrul Sănătății, Florian Bodog a semnat două ordine de ministru care reglementează atât modalitatea de stabilire a prețului pe procedura de nevoi speciale, cât și un ordin privind definirea și verificarea implementării obligației de serviciu public
- în 8 noiembrie, 2017, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a cerut Ministerului Sănătăţii emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei și pentru stabilirea unei strategii comune privind aprovizionarea farmaciilor cu acest tratament. În plus, FACIAS anunța că va acorda consiliere juridică gratuită tuturor celor care vor dori să dea în judecată Ministerul Sănătății și celelalte autorități responsabile de repercusiunile pe care această criză le va avea.
- în 6 decembrie, 2017, urmează o altă sesizare, adresată Parchetului General, de data asta cu privire la modul defectuos prin care Ministrul Sănătății și celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei și care a dus la decesul unei persoane. Demersurile nu se opresc aici.
- în data de 4 ianuarie 2018, FACIAS solicită Primului-Ministru Mihai Tudose demiterea Ministrului Sănătății pentru incompetență managerială, lipsa de acțiune și responsabilitate care au generat inclusiv decese.
- pe 7 ianuarie, FACIAS transmite o scrisoare Președintelui României, Klaus W. Iohannis prin care îi supune atenției riscul generat de crizele repetate din sistemul public de sănătate din România și îi cere sa intervină în stoparea încălcării dreptului fundamental al cetățeanului la sănătate. Urmare a apelurilor venite din partea FACIAS alături de alte asociații de profil, spitalele au fost, la scurt timp, aprovizionate cu imunoglobulină.
- în data de 16 ianuarie, la Cotroceni, la invitația Administrației Prezidențiale, lipsa medicamentelor vitale din România a fost una dintre temele discutate la întâlnirea între reprezentanții FACIAS și doamna doctor Diana Loreta Păun, Consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică. La discuții a participat și doamna doctor Mihaela Bătăneanţ, din partea Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.
O altă problemă, identificată încă din 2017, a fost cea a celor peste 9.000 de pacienți cu hepatita C care au solicitat tratament și care au fost ignorați de autorități.
- în ianuarie 2018, FACIAS a sesizat Ministerul Sănătății și Comisiile de specialitate din Parlament și a cerut luarea unor măsuri urgente care să asigure accesul egal și neîngrădit la terapia fără interferon pentru toți bolnavii care suferă de această afecțiune. În România, sunt tratați numai bolnavii diagnosticați cu hepatita C într-un stadiu avansat. FACIAS solicită renunțarea la această practică discriminatorie, statul având obligația să asigure în mod egal și neîngrădit accesul la tratament tuturor persoanelor, indiferent de stadiul bolii. Urmare a acestor demersuri, statul decontează acum tratamentul și celor aflați intr-un stadiu incipient al bolii.