Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a inițiat o acțiune în instanță împotriva Ministerului Finanțelor pentru  a comunica public, informații despre utilizarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La data de 12 aprilie 2024, FACIAS a solicitat Ministerului Finanțelor să comunice cât a cheltuit și modul în care a cheltuit statul român banii încasați din PNRR până în prezent. În ciuda termenului legal de răspuns, Ministerul Finanțelor nu a oferit nicio informație. În consecință, FACIAS a formulat o reclamație administrativă, cerând ministerului să se conformeze dispozițiilor legale și să comunice informațiile de interes public. Pentru că nu a reușit să obțină un răspuns la reclamația administrativă, FACIAS a fost nevoită să demareze o acțiune în instanță împotriva Ministerului Finanțelor. Această acțiune urmărește să asigure transparența necesară în gestionarea fondurilor publice, mai ales în contextul utilizării fondurilor PNRR, esențiale pentru redresarea și dezvoltarea României.

Transparență și responsabilitate

FACIAS a vrut să afle pe ce au fost cheltuite cele 9 miliarde de euro care au intrat până acum în bugetul ministerului prin PNRR, care este situația sumelor direcționate către ordonatorii de reformă sau investiții și obiectivele pentru care au fost acordate aceste sume. Mai mult, a solicitat și o situație a cheltuielilor neeligibile, cum ar fi utilizarea banilor europeni pentru a diminua nevoia de a lua împrumuturi de la băncile comerciale, așa cum declarase reprezentații ministerului în anul 2022. Dar Ministerul nu a răspuns, așa că FACIAS subliniază încă o dată importanța transparenței și responsabilității în gestionarea fondurilor publice. Orice abatere de la obiectivele stabilite sau utilizarea fondurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de PNRR trebuie să fie clarificată și corectată imediat.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.