
În campania electorală pentru alegerile parlamentare, FACIAS a derulat o campanie prin care:
- a urmărit informarea cetățenilor cu privire la drepturile lor electorale
- a sesizat și prevenit infracțiunile electorale
- a stimulat participarea cetățenilor la vot
- a implicat un număr semnificativ de cetățeni în procesul electoral
În acest context, FACIAS a funcționat ca o curea de transmisie între cetățeni și instituțiile statului în cazurile în care erorile și abuzurile administrației pot fi corijate și nu sunt rodul relei-voințe.
Dreptul de vot si exercitarea lui
Pentru ce votez?
Cetatenii romani isi pot exprima optiunile prin vot in contextul referendumului national, al referendumului local, al alegerilor nationale pentru Parlament si Presedintele tarii, al alegerilor locale pentru Consiliul Judetean, Consiliul Municipal si Primar, si, din anul 2007, pentru Parlamentul European .
Unde votez?
Pentru a afla unde vor fi organizate sectii de votare in localitatea ta, poti consulta lista acestora la Primarie. Fiecarei sectii de votare ii sunt arondate un numar de strazi si trebuie sa identifici sectia de votare de care apartine strada pe care ai domiciliul. Daca, in ziua alegerilor, nu te afli in localitatea de domiciliu, atunci te poti prezenta la orice sectie de votare din localitatea in care te afli.
Tot la Primarie ai posibilitatea sa verifici daca esti inregistrat in lista electorala. Daca, din greseala, numele tau nu apare in lista electorala a sectiei de votare unde este arondata strada pe care domiciliezi, poti vota pe lista suplimentara la sectia unde este arondata strada ta.
Daca, din motive intemeiate, nu te poti deplasa la sectia de votare, poti solicita ca urna mobila sa fie adusa la domiciliul tau. Pentru aceasta, trebuie sa adresezi o cerere scrisa presedintelui sectiei de votare, indicand motivele pentru care nu te poti deplasa la vot. Presedintele sectiei de votare este cel care dispune deplasarea urnei mobile la domiciliul unui alegator.
Cetatenii romani care voteaza in afara granitelor o pot face la una din sectiile de votare amenajate pe langa misiunile diplomatice ale Romaniei, in baza pasaportului.
Cand votez?
Alegerile se desfasoara in zilele stabilite stabilite prin legislatia specifica, in general sambata sau duminica, de obicei intre orele 07.00 si 21.00.
Ce acte imi trebuie ca sa votez?
Pentru a vota, trebuie sa prezinti un act de identitate (buletin sau carte de identitate) valabile. Daca ti-ai pierdut actul de identitate sau acesta este expirat, adreseaza-te sectiei de politie de care apartii pentru a ti se elibera cartea de identitate provizorie pe baza careia vei putea vota.
Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 36 – Dreptul de vot
(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.