
Anul trecut, am abordat,partial, tema drepturilor pacienților în raport cu instituțiile statului și furnizorii de servicii medicale, printr-un material publicat la pagina web a Proiectului Facias ”Fii informat, nu abuzat!”, pe care îl puteți vedea aici: https://facias.ro/ghid-practic-pacienti-centrele-de-permanenta-arondate-fiecarui-judet/ , dar și prin mai multe postări de tipul ”Știați că…”.
Le puteți identifica destul de ușor căutând, pe pagina noastră de facebook #Pacient și #stiaica.
Deoarece drepturile noastre privind problemele de sănătate și accesul la serviciile de medicale au devenit o preocupare constantă, echipa proiectului va dedica 4-5 episoade acestor subiecte ce vor fi publicate în fiecare miercuri aici.
Este necesar să ne cunoaștem drepturile în raport cu statul și instituțiile sale și atunci când este vorba de sănătatea noastră pentru care cotizăm, lunar, 25% din salariul nostru.
În acest episod, abordăm temele:
- Cele mai utile informații necesare: Ghidul Asiguratului;
- Legislația care ne asigură drepturile;
- Alte surse de informare.
Surse de informații de încredere cu privire la drepturile pacienților:
- Cele mai utile informații legate de drepturile noastre ca pacienți, le regăsim la medici, la Casa de Sănătate (inclusiv la Casele Județene de Sănătate), la Ministerul Sănătății și în diverse legi ori ordine de ministru.
- Cea mai importantă lege este Legea drepturilor pacientului (accesibilă, gratuit, aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/41483 ).
Despre modul în care avem acces la legi sau la proiecte de legi, gratuit, am scris, anul trecut, aici: https://www.facias.ro/ai-acces-gratuit-la-toate-legile-din-romania/ .
Dacă avem nevoie de informații pe care nu le găsim apelând la sursele de mai sus, putem solicita aceste informații publice, iar ghidul nostru, util într-un astfel de demers, îl regăsiți aici: https://facias.ro/ghid-practic-cum-obtinem-informatiile-publice-de-care-avem-nevoie-in-a-ne-face-dreptate-de-la-institutiile-statului/ .
- Casa Națională de Sănătate este sursa cea mai simplu de accesat pentru informațiile de care avem nevoie.
Cele mai utile informații necesare, adunate la un loc, simplificat, le avem în Ghidul Asiguratului.
În iulie, anul trecut, Casa Mațională de Sănătate a realizat un Ghidal asiguratului, document care ne poate fi de mare ajutor pentru a ști ce drepturi avem, dar și ce îndatoriri vizând accesul garantat la servicii medicale, la sănătate.
Așadar, informațiile cele mai importante, legate de drepturile noastre, în calitate de pacienți, le putem găsi în Ghidul Asiguratului (tot aici avem și informații utile pentru drepturile noastre chiar dacă nu avem calitatea de asigurat) pe pagina web a Casei Naționale de Sănătate.
Este documentul pe care ar trebui să îl citească fiecare dintre noi, chiar dacă are 40 de pagini.
Îl găsim parcurgând pașii următori, confom imaginii de mai jos: pagina web CNAS – Informații asigurați – Ghidul asiguratului (https://cnas.ro/ghidul-asiguratului/).
Și pe pagina Casei Naționale de Sănătate putem vedea legile în domeniu:
Informațiile care ne privesc direct și se vor dovedi utile le putem accesa așa cum se vede în imaginea de mai jos.
- Ministerul Sănătății este, de asemenea, util, când avem nevoie de informații (pagina web a ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/ ). Pentru Legislația în domeniul sănătății, accesăm http://www.ms.ro/legislatie/ . Pentru informații adresate pacienților, accesăm linkul http://www.ms.ro/pacienti/ .
În acest prim material, ne-am propus să facem o scurtă informare și trecere în revistă pentru ca, ulterior, să fie mai simplu de acționat pentru a ne apăra drepturile.
În următoarele episoade ale Ghidului nostru practic ce vizează drepturile pacienților în raport cu statul roman, vom aborda aspectele cele mai importante, așa cum a reieșit din intrevențiile dumneavoastră pe pagina Proiectulului ”Fii informat, nu abuzat!” (comentarii sau mesaje pe pagina de Facebook a FACIAS).
Prin urmare, dacă aveți aspecte pe care considerați util să le dezvoltăm în cadrul acestui capitol al Ghidului practic dedicat pacienților, vă rugăm să ne transmiteți ce anume vă interesează să cunoașteți.