Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a organizat o sesiune de consultări cu reprezentanții celor mai mari asociații de contribuabili și contabili afectați de noile amendamente și măsuri fiscale intrate în vigoare în acest an.

În cadrul dezbaterii „FISC vs Cetățean” organizată de FACIAS la începutul anului, reprezentanții ANAF au fost informați despre numeroasele probleme în relația dintre această instituție și cetățeni, în special legate de implementarea sistemului RO e-Factura. În ciuda promisiunilor autorităților, inadvertențele semnalate nu doar că nu au fost rezolvate, ci au devenit o problemă constantă, platforma fiind adesea nefuncțională.

La cinci luni de la promisiunile făcute de reprezentanții ANAF, FACIAS avertizează că situația este și mai alarmantă deoarece, de la 1 iulie, ANAF poate aplica sancțiuni și amenzi pentru persoanele care nu transmit facturile în sistemul RO e-factura.

Pentru a afla detalii despre această situație îngrijorătoare, avocații și juriștii FACIAS au avut o întâlnire cu reprezentanții a două mari comunități de contabili și experți contabili: Nicoleta Banciu, expert contabil și administrator al grupului de discuții e-Factura România, și Radu Cristian, administrator al grupului E TVA.

Cei doi invitați, specialiști în contabilitate și conectați la problemele întâmpinate de operatorii economici în relația cu Fiscul, au explicat cât de ușor se poate primi o amendă din cauza sistemului informatic e-Factura.

„Sunt foarte multe persoane care ar putea fi amendate nu pentru că nu raportează la timp aceste facturi, ci pentru că sunt foarte multe blocaje ale sistemului. Cum este posibil așa ceva?“, se întreabă Nicoleta Banciu, care are peste 30 de ani de experiență în contabilitate.

Expertul a subliniat că termenul de 5 zile pentru înregistrarea facturilor în sistem este prea scurt și că sistemul e-Factura are prea multe erori pentru ca ANAF să își permită să amendeze contribuabilii. „Ne dorim prelungirea termenului, pentru că dacă ai 15 zile, îți permite timpul să te verifici. La 5 zile calendaristice stai cu un stres continuu”, a explicat Radu Cristian.

O nemulțumire a contribuabililor este cuantumul amenzilor aplicate de fisc, care a dublat valoarea amenzilor în condițiile în care sistemul e-Factura este plin de greșeli.Un aspect problematic este și lipsa oricărui instructaj din partea statului, în condițiile în care autoritățile cer folosirea exclusivă a sistemului e-Factura.

Totodată, Radu Cristian a explicat o situație în care pentru anumite produse, TVA-ul se înregistrează de două ori. „Să presupunem că achiziționăm o apă de la magazin. Primim bonul și apoi spunem că avem nevoie și de factură. În acel moment se înregistrează o datorie dublă: pentru comerciantul care a vândut apa, dar și pentru firma care a emis factura”, a explicat Radu Cristian.

În urma discuțiilor cu reprezentanții contribuabililor, FACIAS semnalează că ANAF continuă să ignore problemele semnalate și impune implementarea unor sisteme digitale parțial nefuncționale și insuficient testate. Mai grav, costurile pentru erorile de sistem sunt suportate de contabili, unii dintre aceștia amenințând cu proteste și că vor renunța la job din cauza amenzilor enorme și a stresului constant în interacțiunea cu sistemele digitale nefuncționale. FACIAS avertizează că acest lucru ar putea duce la încasarea unor sume mai mici din impozite, chiar dacă ANAF și-a asumat creșterea gradului de colectare, nu diminuarea acestuia.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.