Vrem siguranta, dar fara incalcarea drepturilor!

“Those who would give up Essential Liberty, to purchase a little Temporary safety, deserve neither Liberty nor Safety”. (Cei care renunta la Libertatile Esentiale, pentru a obtine o siguranta temporara, nu merita nici Libertate si nici siguranta)”.

Thomas Jefferson

Urmarim cu atentie schimbarile in arhitectura de securitate interna prin care trec aliatii nostri occidentali si intelegem ca si Romania trebuie sa adopte masuri care sa protejeze securitatea si viata cetatenilor nostri. Dreptul la viata este un drept fundamental si credem ca este obligatia politicienilor sa ia masurile pe care le cred necesare pentru a ne asigura ca acest drept este respectat si protejat in Romania.

Dupa 11 septembrie 2001, singurul stat occidental care a luat masuri ferme de securitate au fost Statele Unite. Dupa mai mult de 14 ani de la atentatul terorist din 2001 putem concluziona ca masurile luate de americani au fost un succes: de atunci sute de atentate au fost dejucate pe teritoriul Statelor Unite si nici unul nu a mai reusit.

In acelasi timp, in Europa am avut numeroase atentate teroriste islamiste. Cu siguranta, cele cu impactul cel mai mare l-au avut atentatele teroriste islamiste de la Londra, Madrid si Paris, soldate cu sute de morti si alte sute de raniti.

Se spune ca Romania nu este pe harta terorismului islamist, insa cred ca nu trebuie sa uitam ca am platit deja, cu  sange, la Madrid, unde in atentatele din 11 martie 2004 au fost ucisi 16 romani. Terorismul islamist se apropie de orasele noastre iar asta este vizibil nu doar din comunicarile SRI, de unde am aflat ca serviciile romanesti au oprit cateva atacuri teroriste. Oricat de patimas am privi aceasta problema, nu putem uita atentatul recent de la Burgas, in Bulgaria, unde zeci de persoane si-au pierdut viata. Acest lucru demonstreaza ca si statele din estul Europei sunt o tinta si ca nu traim intr-o bula.

Din pacate, plecand de la aceste realitati ce nu pot fi contestate, exista tot mai multe voci care sustin restrangerea unor drepturi fundamentale pentru cetatenii Romaniei. De exemplu, astazi sunt puse in discutie dreptul la viata privata sau dreptul la secretul corespondentei. Credem ca institutiile statului trebuie sa aiba la indemana instrumente legale, prin care sa lupte cu teroismul islamist, insa nu credem ca orice cetatean al Romaniei este un potential terorist.

In orice conflict ne-am afla, nu trebuie sa uitam niciodata valorile si principiile care stau la baza civilizatiei occidentale. Nu trebuie niciodata sa uitam pe cine si ce aparam. Nu putem spune ca aparam valorile occidentale dar sa folosim aceleasi instrumente si aceleasi tactici pe care le folosesc dusmanii libertatii.

De peste un deceniu am intrat intr-o noua era digitala ce permite oricarui guvern, folosind servicii precum Facebook, Instagram, Google sau chiar batranul GPS sa afle despre noi absolut toate informatiile. Intrebarea este insa nu daca un guvern poate face acest lucru, ci daca are dreptul moral sa o faca.

Un exemplu de instaurarea unui abuz guvernamental sub masca legalitatii este incercarea unora de a elimina judecatorul din procesul de prevenire si de combatere a terorismului. Credem ca retinerea datelor sau solicitarea acestora de la operatorii de telefonie mobila sau cei de internet trebuie sa fie posibila doar cu acordul unui judecator.

Consideram ca orice schimb de informatii dintre o companie privata si un serviciu special, fie ca discutam de NSA sau de SRI, nu poate fi realizat decat cu acordul unui judecator. In acelasi timp, orice perchezitie in device-ul unui cetatean trebuie sa urmeze acelasi curs legal.

Se aduce tot mai des in discutie setul de masuri pe care l-au luat Statele Unite dupa 11 septembrie 2001. Oricat de departe ar fi mers Patriot Act, rolul judecatorului nu a fost pus in discutie, iar sistemul judecatoresc a ramas unul dintre pilonii democratiei americane.

Democratiile occidentale pot castiga razboiul cu teroarea. Intrebarea fundamentala este insa daca la final, cand ne vom bucura de victorie, vom mai fi sau nu aceeasi.