Linie speciala alternativa FACIAS pentru romanii din Siria si din tarile invecinate

Conform estimarilor FACIAS, mii de romani se afla, in continuare, in mijlocul violentelor din Siria. In aceste conditii, societatea civila din Romania are datoria sa se implice, alaturi de Ministerul Afacerilor Externe, in identificarea unor modalitati de actiune pentru sprijinirea cetatenilor romani. In prezent, in cadrul Departamentului Consular din MAE functioneaza o linie telefonica verde la numarul +40.21.319.21.37, la care romanii afectati de actuala situatie din Siria pot suna pentru sprijin si alte informatii consulare. Totusi, directorul FACIAS, Ovidiu Raetchi, atrage atentia asupra necesitatii unei actiuni concertate:

Siria este un examen fundamental pentru actualul executiv. Acolo nivelul macelului risca sa depaseasca ce am vazut in Libia sau Irak, pentru ca razboiul civil pare mai echilibrat, mai indecis. In plus, avand in vedere specificul zonei, cu vecini precum Liban, Iordania, Turcia, Irak, Israel, riscul de escaladare este semnificativ. Brigada iraniana de elita Quds e deja – conform unor declaratii semi-oficiale – in Siria, sprijinind regimul Assad. E nevoie de masuri preventive energice pentru a oferi fiecarui roman posibilitatea unei extrageri rapide din zona de conflict. Ne propunem la FACIAS sa asiguram un hotline alternativ pentru romanii din intregul Orient Mijlociu, nu doar din Siria. E limpede ca nu ne permitem balbaieli precum in anii anteriori, cand la consulate sau ambasade romanesti nu raspundea nimeni in timp ce, in zonele de conflict, vietile cetatenilor nostri erau amenintate.” (Sursa: Ghimpele.ro)

In acest sens, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) pune la dispozitie doua numere de telefon: +40.21.335.45.05 si +40.737.527.240 – pentru situatii speciale, la care romanii pot solicita sprijin si pot cere ajutorul FACIAS si interventia autoritatilor din Romania.