Soarta concediului si a indemnizatiei lunare de crestere a copiilor, din nou, pe masa Curtii Constitutionale

Curtea de Apel Bucuresti a admis, la inceputul acestei saptamani, cererea formulata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) privind exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor OUG 111/2010. Exceptia face referire la masurile discriminatorii ale acestui act normativ, care prevede reducerea indemnizatiei lunare si a perioadei de concediu pentru cresterea copiilor.

Curtea de Apel a hotarat trimiterea cererii catre Curtea Constitu?ionala, care va trebui acum sa se pronunte asupra caracterului de neconstitutionalitate al acestei ordonante. In urma  deciziei, s-ar putea dispune anularea, in totalitatea, a prevederilor OUG nr.111/2010.

Dupa cum se arata in cuprinsul cererii admise de Curtea de Apel Bucuresti, Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 incalca principiul egalitatii de tratament pentru toti copiii conceputi la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv 1 ianuarie 2011. Potrivit principiilor generale de drept, copilul conceput se considera a avea aceleasi drepturi cu cel nascut, iar aplicarea discretionara a unor prevederi legale legate de cuantumul alocatiei lunare maternale fara a se tine cont de acest principiu de baza in materia drepturilor copilului, reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului.

Acest caracter discriminatoriu al dispozitiilor OUG nr.111/2010 a fost constatat si de Consiliul National privind Combaterea Discriminarii care, in luna decembrie 2010 aprecia ca “statul ar trebui sa plateasca indemnizatie de crestere a copilului dupa vechea formula si pentru cei conceputi inainte de 1 ianuarie 2011, data la care intra in vigoare actul normativ prin care sunt diminuate drepturile, chiar daca se vor naste dupa aceasta data”.

Al doilea punct al cererii formulate de FACIAS se refera la prevederile OUG nr.111/2010 care incalca insasi dispozitiilor Curtii Constitutionale.  Astfel, in luna iunie 2010, Curtea Constitutionala a adoptat o decizie de constitutionalitate a prevederilor legii referitoare la diminuarea cuantumului alocatiilor si prestatiilor sociale cu 15%, numai in masura in care aceasta este valabila pana la sfarsitul anului 2010, urmand ca, incepand cu 1 ianuarie 2011 indemnizatiile sa revina la cuantumul anterior datei de 01.06.2010.

Prin efectul dispozitiilor OUG nr.111/2010, asa cum FACIAS arata in cererea sa, nu numai ca nu s-a revenit la cuantumul anterior al indemnizatiei pentru cresterea copilului ci, dimpotriva, ordonanta aduce modificari suplimentare, atat ale acestui cuantum, cat si ale duratei de plata a indemnizatiei.

OUG nr.111/2010 prin care Guvernul a modificat sistemul indemniza?iei de crestere a copilului a fost publicata in Monitorul Oficial in 10 decembrie 2010 si a intrat in vigoare la inceputul anului 2011.