Serviciile de telecomunicatii speciale, in serviciul unui “simplu cetatean”

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita public Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa spuna daca presedintele suspendat a vorbit de la sediul sau de campanie cu urmatorii:

  1. presedintele Curtii Constitutionale
  2. procurorul general al Romaniei
  3. procurorul sef al DNA

si daca da, in ce calitate.

Caracterizate printr-un grad inalt de protectie si confidentialitate, aceste servicii sunt destinate a fi folosite de un numar restrans de institutii ale statului in conformitate cu Legea nr.92/1996 care reglementeaza organizarea si functionarea STS.

Actul normativ in cauza nu face insa vorbire de alte persoane care pot beneficia de serviciile STS.

Astfel, sub aspect legal, statutul presedintelui suspendat pana la momentul referendumului este similar candidatului aflat in campanie electorala. Acesta nu mai indeplineste nicio functie oficiala in stat, nu isi mai exercita atributiile conform legii si, in consecinta, nu mai beneficiaza nici de drepturile aferente.

Cu toate acestea, potrivit purtatorului de cuvant al STS, col. Adrian Fulea presedintele suspendat beneficiaza de un sistem performant de comunicatii secretizate prin intermediul caruia Traian Basescu poate tine legatura cu factorii de decizie din sistemul de securitate nationala.

In aceste conditii, FACIAS considera ca opinia publica si cetatenii care vor participa la referendumul din data de 29 iulie au dreptul sa stie daca, pe parcursul campaniei, presedintele suspendat a folosit acest serviciu pentru a contacta de la sediul sau de campanie reprezentanti ai sistemului judiciar din Romania, precum: presedintele Curtii Constitutionale, procurorul general al Romaniei, procurorul sef al DNA sau vreuna dintre institutiile europene.