Romanii ingropati in datorii, amenintati cu executarea silita

Dupa ce si-au vazut salariile si pensiile taiate, mii de romani sunt acum amenintati cu pierderea locuintei. Numai in primele luni ale anului, peste 200 de romani, multi dintre ei bugetari sau persoane afectate de legile austeritatii din 2010 au cerut sprijinul Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) pentru impiedicarea executarii silite determinate de imposibilitatea de plata a creditelor bancare.

Aceste imprumuturi au fost contractate anterior scaderii salariilor cu 25%, concedierilor colective sau impozitarii pensiilor mici. Datele arata ca numai in ultimul an, veniturile populatiei au scazut, in medie, cu aproape 40%, in timp ce peste 100.000 de intreprinderi mici si mijlocii au fost falimentate. Ingropati in datorii, romani din toate categoriile sociale, fie ei pensionari, mame, profesori sau medici si-au vazut venitul diminuat.

In acest fel, in ultimii ani, datoriile s-au acumulat iar bancile au vandut creantele firmelor de recuperare de datorii, pentru care nu exista lege speciala, nici organism de reglementare sau supraveghere si care functioneaza in baza Legii 31/1990, ca oricare alta societate comerciala.

In fata acestui fenomen care ameninta sa ia amploare, FACIAS atrage atentia asupra necesitatii unor masuri de urgenta, care sa vizeze acordarea unui regim preferential, prin posibilitati de esalonare a ratelor, acordarea unor termene de gratie sau eliminarea penalitatilor si a dobanzilor, pentru cetatenii aflati in aceasta situatie limita, dupa aplicarea legilor austeritatii din 2010. In consecinta, FACIAS va organiza la inceputul lunii aprilie o dezbatere pe aceasta tema, la care va invita reprezentantii Ministerului de Finante, ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai bancilor comerciale, organizatiilor nonguvernamentale si ai societatilor insarcinate cu recuperarea datoriilor. De la intalnire nu vor lipsi nici persoanele direct implicate si reprezentanti ai societatii civile.