Raspunsul CSM la sesizarea FACIAS referitoare la listele electorale ridicate de Parchet in luna august

Pe data de 14 august 2012, in urma demersului procurorilor din noaptea zilei 2 august prin care au fost ridicate listele electorale de la Autoritatea Electorala Permanenta, FACIAS a sesizat Consiliul Suprem al Magistraturii si Inspectia Judiciara prin care solicita efectuarea de cercetari si dispunerea masurilor legale impotriva persoanelor vinovate de încalcarea prevederilor legale din cadrul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie pentru urmatoarele fapte:

I.Încalcarea normelor de procedura cu privire la modul de preluare a listelor electorale cuprinzând persoanele care au participat la Referendumul national pentru demiterea presedintelui României din data de 29 iulie 2012, având urmatoarele modalitati:

  1. Aspecte privind încalcarea normelor de procedura la preluarea listelor electorale
  2. Aspecte privind încalcarea drepturilor electorale ale cetatenilor prin încalcarea atributiilor legale
  3. Aspecte privind interferenta politica a Parchetului General

II. Publicarea de informatii care nu sunt destinate publicitatii din cadrul urmaririi penale savârsita cu rea credinta sau grava neglijenta privind convorbirile telefonice intre Ministrul Administratiei si Internelor si Ministrul delegat pentru Administraie Publica, având urmatoarele modalitati:

  1. Aspecte care confirma scurgerea provenita din dosarul de urmarire penala
  2. Aspecte ce privesc interferenta politica a Parchetului General

III. Încalcarea prevederilor art. 99 lit h) din Legea 303/2004 atunci când Parchetul General a stabilit cercetarea penala cu prioritate referitoare la scrutinul din data de 29 iulie 2012, desi nu a solutionat un numar de peste 12.000 de sesizari referitoare la alegerile din data de 6 decembrie 2009 si la cele din 7 iunie 2009, în beneficiul presedintelui Traian Basescu.

IV. Realizarea de acte de procedura in scopul influentarii unei cauze aflate în solutionare la Curtea Constitutionala a României

TEXTUL INTEGRAL AL SESIZARII DEPUSE DE FACIAS

In urma acestei sesizari,  Inspectia Judiciara a constatat ca procurorii in cauza nu au incalcat normele de procedura si nici nu au savarsit abateri disciplinare.

VEZI RASPUNSUL CSM