COMUNICAT DE PRESĂ 31.01.2013

RAPORTUL MCV – ATAC LA LIBERTATEA PRESEI

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) consideră că, prin raportul MCV, Comisia Europeană legitimează o eventuală cenzură a presei și deschide calea unor viitoare limitări ale libertății de exprimare.

În textul Raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare, Comisia Europeană afirma: Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar”.

În acest sens, FACIAS precizează faptul că recomandările instituției UE ignoră cadrul legal în vigoare referitor la libertatea presei, garantată atât de art. 30 din Constituția României, cât și de legislația europeană prin art.10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Mai mult, FACIAS reamintește faptul că România se află printre puținele state condamnate de CEDO pentru ingerințe în libertatea presei și încalcarea dreptului la libera exprimare. A se vedea cauzele Laurian Ieremeiov vs România, Barb vs România, Petru Frasila și Lucica Ciocirlan versus România, iar lista ar putea continua.

De asemenea, aducerea în atenția opiniei publice a unor erori judiciare, abuzuri comise de instituțiile statului sau a unor decizii ale instanțelor care afectează întreaga populație este o obligație a mass-mediei asumată prin însuși rolul său.

Mai mult, așa cum s-a văzut, presa a reușit nu odată să dezvăluie, prin investigații proprii, derapaje ale reprezentanților unor instituții ale statului, fie ei magistrați sau politicieni, sau încălcări ale drepturilor fundamentale.

În acelasi timp, nu trebuie să uităm nici că, potrivit unui sondaj IRES realizat în 2012, mai bine de două treimi din populația României nu are încredere in justiție. Cei mai mulți oameni consideră că sistemul judiciar este încă insuficient de accesibil, eficient și previzibil. În acest context, o eventuală “revizuire a normelor existente” recomandată de Comisia Europeană ar putea conduce la instaurarea unei cenzuri și la încălcarea principiului fundamental al oricărei democrații funcționale care garantează libertatea de exprimare și de informare.

Biroul de Presă FACIAS