Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Durată de desfășurare: 1 iulie 2022 - 2030

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează un proiect ce are în vedere monitorizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă a României 2030.
După ce Guvernul României a aprobat completarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, FACIAS va monitoriza implementarea planului pentru a se asigura că toate obiectivele propuse sunt atinse și că acestea vor fi realizate într-o manieră total transparentă și justă.

Durată de desfășurare: 12 aprilie 2021 – 31 decembrie 2022

Proiectul își propune informarea cetățenilor cu privire la: drepturile pe care le au în raport cu instituțiile statului; identificarea și soluționarea abuzurilor când acestea sunt comise; cunoașterea organizațiilor / instituțiilor care le pot oferi suport în lupta cu astfel de abuzuri.

De multe ori, în viață apar evenimente nedorite, pe care nu le putem controla. Ne temem să acționăm pentru a nu eșua din nou.

Cu îndrumarea potrivită, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu determinarea personală, persoane bine intenționate, echilibrate și harnice se pot realiza pe plan profesional și personal.

Un prim pas în aprobarea și stabilirea sumelor de bani alocați României prin PNRR a fost stabilirea obiectivelor/țintelor și a reformelor ce se doresc a fi atinse prin intermediul finanțărilor de la U.E, în conformitate cu standardele și condițiile impuse de U.E.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra unui abuz ale cărui victime sunt copiii care ar trebui să beneficieze de tichetele educaționale în valoare de 500 lei. Părinții fără venituri sunt obligați de școli să prezinte o declarație notarială care să ateste că nu au venituri.

Durată de desfășurare: Februarie 2022 – 31 mai 2022

Dreptul de acces la informațiile de interes public este unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice. In același tip, acesta este si cel mai des încălcat.

Durată de desfășurare: ianuarie 2022 – iunie 2022

Posibilitatea obținerii ajutorului public judiciar a fost instituită prin O.U.G. nr. 51/2008 și reprezintă o garanție suplimentară a accesului efectiv la justiție, fiind adoptată pentru îmbunătățirea sistemului de facilități și pentru a se acorda sprijin din partea statului persoanelor care sunt parte într-un litigiu și se află într-o dificultate materială care ar determina o imposibilitate obiectivă de suportare a costurilor procedurii judiciare.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare, FACIAS a derulat o campanie prin care: a urmărit informarea cetățenilor cu privire la drepturile lor electorale; a sesizat și prevenit infracțiunile electorale; a stimulat participarea cetățenilor la vot; a implicat un număr semnificativ de cetățeni în procesul electoral În acest context, FACIAS a funcționat ca o curea de transmisie între cetățeni și instituțiile statului în cazurile în care erorile și abuzurile administrației pot fi corijate și nu sunt rodul relei-voințe.

Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 12, timp în care a făcut nenumărate demersuri pentru a arăta că este nevinovat, el fiind acuzat de viol şi omor.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti (TMTB) a anulat, în ianuarie 2010, mandatul de executare a sentinţei de condamnare la moarte. Constantin Răuţă figurează în „Raportul final al Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, alături de alte persoane pe care regimul comunist din România le-a considerat vinovate de trădare.

Durată de desfășurare: 2020

Proiectul a avut ca scop modificarea Regulamentului de Ordine Interioară al Parchetelor. Pornind de la decesul avocatului din baroul Dâmbovița din anul 2019, deces survenit ca urmare a oboselii după 20 ore audieri, FACIAS a sesizat disfuncțiile din sistemul parchetelor cu privire la problema lipsei unei limite de timp pentru desfășurarea unei audieri a martorilor.

Durată de desfășurare: 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021

Asumându-și misiunea fundamentală de a apăra drepturile civile și de a combate orice abuz instituțional, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a decis să monitorizeze profesionist și transparent activitatea noului Guvern, încă din prima zi de după votul din Parlament.

Durată de desfășurare: 1 august 2020 – 1 octombrie 2020

Ca urmare a unui număr mare de sesizări și plângeri pe care fundația noastră le-a primit începând cu jumătatea anului 2020 din partea pacienților și aparținătorilor care se confruntă cu lipsa medicamentului Euthyrox, FACIAS a solicitat Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România informații publice asupra cauzelor ce stau la baza crizei actuale existente pe piața farmaceutică românească în ceea ce privește stocurile de EUTHYROX.

Durată de desfășurare: august 2020 - noiembrie 2020

Considerăm că învățământul este o prioritate națională, prin urmare nu putem lua în derizoriu viitorul a milioane de tineri. Calitatea educației este deosebit de importanta și trebuie să atingă cele mai înalte standarde pentru că tinerii de astăzi reprezintă viitorul României.

Durată de desfășurare: 2020 - 2021

Inițiativa are ca scop îmbunătățirea legislației care, în acest moment, îngreunează procesul de adopție și face ca mulți dintre copiii instituționalizați să nu aibă șansa de a crește într-o familie.

Durată de desfășurare: 23 aprilie 2018 - 15 mai 2018

Campania 544 se referă la Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public şi promovează transparenţa în administraţia publică.

Dacă vorbim despre sistemul public de sănătate din România, trebuie să spunem că este unul de solidaritate, adică la acest sistem contribuie 8 milioane de români şi beneficiază, cel putin pe hârtie, 18 milioane.

Proiect derulat în perioada 2008-2012

Acest proiect a fost inspirat  de primul caz al FACIAS, cel al profesoarei de desen muscata de caini, Malina Popa (cainii ii retezasera degetul opozabil al mainii cu care picta in timp ce mergea spre casa, pe o strada din Bucuresti). Cazul a fost intens mediatizat. FACIAS i-a oferit consiliere juridică.

proiecte finalizate facias, Proiecte finalizate, FACIAS
Vreau SĂ Ajut
Durată de desfășurare: 2008-2009

Proiectul VreauSaAjut.ro a fost lansat pentru a crea o legatura, o cale de comunicare, intre cei care au nevoie si cei care pot ajuta. Campania a functionat intre 2008-2009 sub forma unui portal online.

În martie 2009, FACIAS a demarat o acțiune în instanță împotrivă Guvernului Emil Boc, din cauza nepublicarii în termenul prevăzut de lege a normelor metodologice ale Legii 1/2009 pentru modificarea și completarea Legii 10/2001.

Durată de desfășurare: 2011

In 2011 FACIAS a pus bazele platformei civice. Aceasta isi propunea sa fie un conglomerat de ONG-uri care sa se transforme intr-un for de dezbatere. Din acest proiect au facut parte pe langa FACIAS organizatii majore ale pensionarilor, militarilor in rezerva, artistilor, tinerilor, pacientilor.

Durată de desfășurare: 2013

FACIAS a organizat o serie de dezbateri, cu teme de interes general, în Palatul Parlamentului. La aceste dezbateri au participat deputați, foști sau actuali miniștri, specialiști în domeniu, reprezentanți ai societății civile.

Durată de desfășurare: 2018

FACIAS s-a implicat în modificarea cadrului legislativ care să asigure tratamentul cu imunoglobulină pentru imunodeficienţe primare.

Durată de desfășurare: 2012

În 1998 o familie de români înființa, împreună cu rudele sale din Statele Unite, o fundație  umanitară, având ca principal scop aducerea și împărțirea de ajutoare pentru familiile dezavantajate din România.

Durată de desfășurare: 2010

În urma anunțării masurilor de austeritate propuse de Guvernul României în anul 2010, FACIAS a derulat o campanie la nivel national de strângere de semnături împotrivă executivului, sub titulatura „STOP BOC”.

Durată de desfășurare: 2008-2017

FACIAS a ajutat astfel persoanele care au avut diverse litigii cu statul ca: interceptări, retrocedări, concedieri abuzive din sistemul de stat, recalculări de pensii, abuzuri ale poliției/instanței etc.

Durată de desfășurare: 2008-2017

FACIAS a ajutat astfel persoanele care au avut diverse litigii cu statul ca: interceptări, retrocedări, concedieri abuzive din sistemul de stat, recalculări de pensii, abuzuri ale poliției/instanței etc.

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.