Problematica exploatarii gazelor de sist din perspectiva sigurantei nationale

 CONCLUZIILE
Dezbaterii Problematica exploatarii gazelor de sist din perspectiva sigurantei nationale

Sala Drepturilor Omului din incinta Palatului Parlamentului a gazduit luni, 18 martie 2013, dezbaterea organizata de FACIAS pe tema exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Printre subiectele supuse dezbaterii s-au aflat: modalitatea tehnica de exploatare a gazelor de sist, avantajele si dezvantajele acestui proiect, impactul asupra mediului si eficienta economica.

La eveniment au participat reprezentanti ai: Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale,  Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, Institutului Geologic al Romaniei, parlamentari, profesori universitari, ingineri, organizatii non-guvernamentale de protectie a mediului, jurnalisti si  reprezentanti ai societatii civile.

Tehnica fracturarii hidraulice a fost respinsa in anumite tari din Uniunea Europeana iar Romania a instituit in anul 2012 un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor. Pe de alta parte, sunt tari (precum Irlanda, Franta si Bulgaria) care au interzis prin lege exploatarea gazelor din sist prin aceasta metoda din cauza impactului asupra mediului. Metoda consta in injectarea unor mari cantitati de apa, nisip si aditivi chimici, sub presiune intr-o formatiune de roci de sist care contin gazul respectiv.

Participantii la eveniment au fost unanim de acord ca problematica exploatarii gazelor de sist trebuie abordata pe trei paliere : din perspectiva protectiei mediului, din punct de vedere al asigurarii unei indepenedente energetice si din punct de vedere strict economic.

La dezbatere s-au prezentat imagini cu siturile de exploatare din SUA si efectele nocive resimtite la nivelul populatiei, dar si studii de specialitate referitoare la reglementarile legislative incidente in aceasta problematica.

Prezent la dezbatere, deputatul George Scutaru, vicepresedintele Comisiei de Aparare, ordine publica si siguranta nationala a subliniat faptul ca Romania se afla intr-o zona de falie de interese politice, economice si geostrategice.  Insa chiar si asa, tara noastra trebuie sa gaseasca surse alternative de producere a energiei intrucat, in aprox. 10-15 ani, zacamintele de petrol si gaze ale Romaniei se vor epuiza.

Pe de alta parte, trebuie luat in calcul si faptul ca, toate tarile europene, cu exceptia Norvegiei, sunt importatoare de gaze naturale din Rusia.

Principalele dezavantaje ale acestei forme de exploatare aduse in discutie in cadrul dezbaterii au fost :

– scoaterea din circuitul agricol a aprox. 480.000 ha (in conditiile in care zona Barladului este preponderent agricola), tinand cont ca dupa terminarea exploatarii aceste terenuri nu vor putea fi redate circuitului agricol foarte mult timp;

– sunt foarte putine localitati rurale in care exista conducte de apa, in majoritatea satelor oamenii alimentandu-se din propriile fantani. O eventuala contaminare a panzelor de apa freatica ar putea duce la un adevarat dezastru.

In acelasi timp, au fost mentionate ca avantaje:

–          asigurarea de noi locuri de munca pentru populatia din zonele respective ;

–          o posibila sursa alternativa de energie.

La dezbatere a fost ridicata si problema renegocierii redeventelor pentru statul roman care oscileaza intre 3,5 – 13,5% , iar 80% din aceasta suma fiind platita de catre statul roman catre statul roman prin Romgaz.

Analistul economic Ilie Serbanescu a afirmat ca, potrivit acordului incheiat, romanii nu vor avea acces la propriile gaze de sist iar ca, in final, romanii vor plati gazele extrase din pamant romanesc la pret de gaz rusesc.

Prezent la dezbatere dl. Prof. Dr. Ing. Nicolae Napoleon Antonescu, rector onorific al Universitatii Petrol si Gaze din Ploiesti a informat cu privire la existenta unui studiu realizat de 50 de specialisti independenti care va fi facut public pe 30 mai anul acesta, in cadrul Consiliului Mondial al Energiei. Studiul a fost sponsorizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si trateaza avantajele si dezavantajele exploatarii resurselor naturale.

O pozitie corecta a Romaniei in aceasta problematica trebuie sa se bazeze pe studii stiintifice, pe o tehnologie cat mai nepoluanta iar negocierea contractului de concesionare sa fie cat mai avantajoasa pentru tara noastra. Nu in ultimul rand, o abordare adecvata a acestei probleme ar presupune intr-o prima faza doar tema explorarii pentru a sti daca este oportuna, avantajoasa si sigura concesionarea exploatarii gazelor de sist.

Expertul Comisiei Europene in Romania, ing. Simion Dascalu a afirmat ca se pot folosi tehnica si tehnologia spatiala pentru a identifica resursele de acest gen.

La finalul discutiilor, participantii au fost unanim de acord cu urmatoarele aspecte:

  • Pentru a nu putea fi manipulata, populatia din zonele vizate trebuie informata de catre organele de decizie. In acest sens, se doreste o deschidere la dialog, precum si organizarea de mese rotunde la nivel local
  • Cetatenii trebuie consultati cu privire la soarta regiunii in care traiesc, regiune care urmeaza a fi exploatata ;
  • Rezultatele studiilor privind fondul geologic trebuie facute publice de catre autoritati (cel putin datele care pot justifica deciziile institutiilor statului) ;
  • Posibilele riscuri si efecte asupra mediului trebuie comunicate tuturor institutiilor abilitate care pot fi ulterior trase la raspundere in cazul unor tragedii ;
  • Concesionarea exploatarii gazelor de sist nu reprezinta o afacere pentru Romania din punct de vedere economic deoarece produsul finit obtinut apartine in exclusivitate companiei care desfasoara activitatea de exploatare ;
  • Legislatia nationala trebuie armonizata in concordanta cu standardele europene si deciziile dezbaterilor organizate la nivel european.

Una dintre cele mai importante concluzii se refera la realizarea unei strategii nationale de catre Guvern de gestionare a rezervelor naturale ale Romaniei si de abordare si de dezvoltare a producerii de energie din resurse regenerabile.

In urmatoarea perioada, cei care doresc isi pot aduce contributia si pot trimite la FACIAS materiale, studii sau propuneri care, impreuna cu ideile desprinse in urma acestei dezbaterii vor fi aduse la cunostinta institutiilor abilitate (Guvern, Parlament, ANRM)

FOTOGRAFII DE LA EVENIMENT