Pensionarii ar trebui sa-si primeasca banii inapoi

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra efectelor deciziei Curtii Constitutionale, din 13 aprilie cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care instanta a hotarat ca pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei nu vor mai plati contributia la asigurarile de sanatate de 5,5% pe intreaga pensie, ci doar pe diferenta de bani care depaseste plafonul minim.

FACIAS considera ca, prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala s-a substituit instantelor de judecata deoarece hotararea face referire cu precadere la aplicarea si interpretarea legii, si mai putin la neconstitutionalitatea acesteia.

Mai mult decat atat, aceeasi instanta si-a incalcat atributiile pronuntandu-se inclusiv asupra sumelor nelegal retinute, hotarand ca efectele deciziei luate pe 13 aprilie sa se produca numai pentru viitor. In acest sens, juristii FACIAS anunta pensionarii, victime ale acestor masuri incoerente, ca decizia Curtii Constitutionale are ca efect firesc posibilitatea recuperarii in instanta a sumelor nelegal retinute din pensie de catre stat reprezentand procentul de 5,5% aferent contributiei la sanatate. In acest sens, FACIAS va pune la dispozitia pensionarilor pe site-ul www.facias.org informatiile necesare cu ajutorul carora ei isi vor putea primi drepturile.

Astfel, FACIAS solicita Ministerului de Justitie sa precizeze ce se va intampla cu hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care au fost respinse cererile pensionarilor prin care acestia solicitau aplicarea procentului de 5.5% pentru sumele ce depaseau 740 lei, avand in vedere ca acestea sunt acum in contradictie cu decizia Curtii Constitutionale.

Trebuie precizat ca, FACIAS a solicitat inca din 2011 instantei de judecata interpretarea si aplicarea corecta a OUG nr. 107 si 117/2010 referitoare la contributia CAS pensii, precum si caracterul neconstitutional al acestui act normativ. Actiunea FACIAS a fost atunci respinsa de Curtea de Apel Bucuresti ca inadmisibila, iar exceptia de neconstitutionalitate depusa de FACIAS nu a mai fost trimisa la Curtea Constitutionala. In contextul actual, ramane de vazut care va fi decizia Curtii supreme, avand in vedere faptul ca FACIAS  a declarat recurs.