Noul Guvern mentine situatia incerta a cursantilor de la scolile MAI

Situatia incerta a celor peste 1.800 de elevi ai scolilor de politie continua sa fie intretinuta si de catre noul Guvern. Tinerii, care au urmat scolile de agenti de politie din intreaga tara, au sesizat Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) in ceea ce priveste nesolutionarea problemei cu care ei se confrunta, precum si refuzul autoritatilor de a oferi un raspuns concret referitor la data la care vor avea un loc de munca.

Elevii Scolilor de Agenti de Politie nu stiu, nici pana in prezent, cand vor putea sustine examenele de absolvire si repartizare pe unitati pentru care s-au pregatit pe parcursul a doi ani. Acestia ar fi trebuit sa finalizeze cursurile acestor institutii de invatamant in luna iunie 2011, insa atunci, in conformitate cu dispozitiile Legii 234/2011 si ale OUG 54/2011, au fost anuntati ca procedura, amanata initial pentru ianuarie 2012, va fi reluata la o data incerta si numai dupa vacantarea unui numar suficient de posturi in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

In acest timp, tinerii sunt nevoiti sa supravietuiasca cu solda lunara in valoare de 40 lei/luna. Problemele generate de amanarile succesive au un puternic impact material si moral asupra a peste 1.800 de tineri si a familiilor acestora, care i-au sprijinit pe parcursul celor doi ani de studiu.

In ciuda promisiunilor venite din partea reprezentantilor statului, situatia incerta a acestor tineri este mentinuta si de catre noua conducere a MAI.

Tinand cont de gravitatea situatiei, FACIAS solicita ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Berca sa lamureasca in cel mai scurt timp situatia in care se afla cei 1.800 de tineri, prin comunicarea:

–          datei la care vor fi incadrati absolventii promotiei 2009-2011 de agenti de politie si respectarea termenelor stabilite de catre minister;

–          deciziilor MAI in ceea ce priveste soarta acestor tineri si stabilirea calendarului de sustinere a examenelor.

Mai mult, actul normativ nr.234/2011 nu ii vizeaza pe toti cei care au urmat cursuri in institutiile de formare profesionala din cadrul MAI. In acest sens, FACIAS solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa se autosesizeze cu privire la caracterul, posibil discriminatoriu, al masurilor luate de institutiile statului, in cazul  absolventilor promotiilor anului 2011 de la academiile de politie si institutiile de invatamant din structura MAI.